A „legvirágosabb” jeles nap

2020.03.07. 11:00

Javában készülnek a virágkötők a nőnapra

A tavaszi virágok, a pasztellszínek és a vintage stílus idén is nagy népszerűségnek örvend – árulta el Egyházi Katalin, a pápai Katica virág-, ajándék- és kellékbolt vezetője.

Polgár Bettina

Egyházi Katalin kiemelte, a virágzó cserepes növényekből bőséges a kínálat

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Egyházi Katalin kiemelte, tavaly is nagyon népszerűnek számítottak a tölcséres virágok, amelyeket akkor natúr csomagolásban, matricával és az ünnephez kötődő felirattal kínáltak. Idén újfajta, vintage stílusú csomagolással is készülnek, és természetesen rengeteg tavaszi vágott virággal, többek között tulipánnal és jácinttal.

A boltvezető elmondta, keresettek a dobozos virágok is, illetve minikaspókkal ugyancsak színesítették a kínálatot. Ezekbe egy-egy fej virágot helyeznek el, többnyire orchideát, valamint minicsokrokat is készítenek. A méretüknél fogva ezek ideális nőnapi ajándékok például munkahelyekre, idősek otthonába.

Megtudtuk, a munkatársaknak és az ismerősöknek általában egy-egy szál virággal kedveskednek nőnap alkalmából a férfiak, a közeli családtagoknak pedig szívesen választanak nagyobb csokrokat vagy virágzó cserepes növényeket. A virágzó szobanövényekből nagyon gazdag a kínálat, akárcsak a kültérre való összeültetésekből. Népszerű a harangvirág, a jácint, a nárcisz és a tulipán. – Mivel ilyenkor, március elején mindenki vágyik már egy kicsit a vidámságra, ezért a tavaszi színeket keresik: a rózsaszínt, a lilát és a sárgát – tette hozzá Egyházi Katalin.

Egyházi Katalin kiemelte, a virágzó cserepes növényekből bőséges a kínálat
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A nőnaphoz közeledve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített virágpiaci körképet. A nőnap a „legvirágosabb” jeles napok közé tartozik, ilyenkor a virágüzletek átlagos napi forgalma megtöbbszöröződik. Ellentétben több más jeles alkalommal, a nőnap a virágok tekintetében általában „egynapos” ünnep, azaz szinte mindenki március 8-án vásárol és ajándékoz virágot, a megelőző vagy az azt követő pár napban nem igazán. Az, hogy idén vasárnapra esik a nőnap, a munkahelyi ajándékozások miatt jelent majd kissé kivételt, ugyanis várhatóan pénteken és jövő hétfőn is lesznek olyanok, akik kollegináiknak virággal kedveskednek.

Természetesen nagyban függ egy-egy vásárlás értéke attól, hogy ki hány hölgynek vesz virágot, de a virág­árusok tapasztalatai szerint egy-egy vevő legalább ezer forint értékben költ nőnapkor. Egy átlagos virágüzlet több száz szál virágot ad el ilyenkor, de természetesen ezt meghatározza az üzlet elhelyezkedése, a törzsvásárlói kör, illetve a promóciók is. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amelyet most egy még nagyobb dömping, a nőnap, s májusban az anyák napja, illetve a ballagások követnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában