füstölt hús is kell bele

2020.03.03. 16:00

Öt-hat óráig fő a jó noszlopi kocsonya

Szabó Péter fogadós szerint, amennyiben kocsonyát főzünk, lassú, öt-hat órás főzésre készüljünk, majd nagy gondossággal zsírozzuk le a levet.

Tóth B. Zsuzsa

A jó kocsonya lassan fő, van benne fokhagyma és nem csak fül vagy köröm, hanem füstölt hús is

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kanál nem elég, inkább papírtörlőt ajánl ehhez. Legyen tükrös a lé, olyan tiszta, hogy a tányér alját is lássuk. A fűszer alapban a só, bors, mellette fontos a fokhagyma, de a babérlevél nem igazán. Menjen bele vöröshagyma is, mint a húslevesbe. A sósság értékmérő, a fokhagyma mennyisége pedig lényeges. Nem kell szerecsendió, karalábé, krumpli. A füstölt hús elvárt alapanyag a kocsonyában, de csak, hogy ízt adjon. Legjobb a tarja vagy a marhanyelv. Menjen bele fejhús vagy fül, farok. A köröm, bőrke pedig létfontosságú. Előbbi lehetőleg már csont nélkül kerüljön a tányérba. Főtt tojást használhatunk díszítésként.

A jó kocsonya lassan fő, van benne fokhagyma és nem csak fül vagy köröm, hanem füstölt hús is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mára elterjedt a fordított berakás: a kocsonyát műanyag tálban dermesztik, majd a porcelántányérra borítva teszik asztalra. Tálaláskor pedig kötelező mellé adni héjában sült krumplit köretként, konyharuhában. Meg lehet szórni piros paprikával, vagy citromlével ízesíteni, de csak közvetlenül tálalás előtt. Többet mutat így magából, szép látvány. Adhatunk mellé tormát is, de a friss, kovászolt kenyér elengedhetetlen. Jól illik még hozzá a hagyományos hájas sütemény, amely házi szilvalekvárral van töltve. Adjunk könnyű fehérbort a kocsonya mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában