Érdemes eltenni télre

2020.03.03. 16:00

Virágzásig tart a medvehagyma szezonja

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja, de egyes erdőkben már most szedhetjük az egészséges hagymaleveleket.

Tóth B. Zsuzsa

A medvehagymát már szedhetjük a melegebb erdőkben, déli fekvésű hegyoldalakon. Naponta és személyenként két kilogrammot szabad gyűjteni belőle

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ne feledjük el azonban, hogy a szabály szerint naponta és fejenként két kilónál többet nem szedhetünk az értékes növényből.

Ügyeljünk arra is, hogy a főutaktól távol, tiszta környezetben gyűjtsük a medvehagyma leveleit. Addig szedjük a zöld levélkéket, amíg a virágok meg nem jelennek. Akkor ugyanis a tápanyag már a levél helyett a virágban van. Vigyünk magunkkal egy kést vagy ollót, sok helyen olyan mennyiségben található a hagyma, hogy csokorszám vágható. Ahol ritkábban nő, ott kézzel is könnyen szedhetjük.

Amennyiben szárítva szeretnénk eltenni majd, esős idő után várjunk a szedéssel annyit, hogy a levelek biztosan szárazak legyenek.

Több módon is eltehetjük. Például ledarálunk 1 kilo­gramm hagymát húsdarálón, 20 dekagramm sót adunk hozzá. Keverjük meg, egy napot hagyjuk állni, hogy levet engedjen. Aztán a levével együtt tegyük üvegekbe. Celo­fán kerüljön a tetejére a kupak alá, vagy, ha nincs kupak, dupla celofánnal gumizzuk le. A kettő közé a biztonság kedvéért tehetünk késhegynyi nátrium-benzoátot. Jó minőségű sót használjunk, például parajdit vagy Himalája-sót, ugyanis a tengerek szennyezettek, nem a tengeri só a legjobb e célra.

Mangalicazsírral ugyancsak eltehető a medvehagyma. Azt fel kell olvasztani, belekeverni a hagymát, langyosan üvegekbe önteni. Olajban szintén lehet tartósítani, akkor hidegen sajtolt, jó minőségű olajjal egyszerre turmixoljuk össze, úgy, hogy a hagymát apránként adagoljuk bele, hogy jól elkeveredjen az olajban a hagyma, és sűrű masszánk legyen. A népszerű pesto is így készíthető medvehagymából. Kenyérre kenve finom és egészséges.

Ha sajtot készítünk, abba szárítva tegyük. A pogácsák közül bármelyiket ízesíthetjük vele. Azokba most friss, aprított hagymát tegyünk, télen szárítottat. A spenótfőzelék finomabb lesz, ha medvehagymával ízesítjük, de bármilyen ételhez használhatjuk, amibe fokhagyma kell. A körözöttől a pörköltekig, avokádókrémig számtalan ételbe téve remekül használható.

A medvehagymát már szedhetjük a melegebb erdőkben, déli fekvésű hegyoldalakon. Naponta és személyenként két kilogrammot szabad gyűjteni belőle Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A medvehagyma fokozza az étvágyat és segíti az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő, vérzsírcsökkentő hatása van, magas a C-vitamin-tartalma, így javítja a szervezet ellenálló képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére használják, de bélfertőtlenítő, és lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-, érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. Véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése azonban nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

A medvehagyma bőrön történő külsődleges használata például borogatásként, lemosásként jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában