Tavaszi kerti munkák

2020.04.19. 07:00

Célszerű a tavaszi szezont gyepszellőztetéssel indítani

Itt a tavasz, amely mindig sok feladatot tartogat a kertben. Azonban talán most, hogy az otthonunkhoz vagyunk láncolva, még fontosabb, hogy a kertünk idilli, nyugalmas, biztonságot sugárzó pihenőhelyként szolgáljon.

Juhász-Léhi István

Most, hogy rohanó életünk kicsit lelassult, több időt kell otthon töltenünk, így a ház körüli és a kerti munkák elvégzésére is több energiát tudunk fordítani. Ráadásul még a gyerekek is tudnak segíteni benne, amivel nemcsak hatékonyabb lesz a munka, de így ők is fejlődnek, tanulnak, és elfoglalják magukat a kerti teendőkkel. A gyerekek kedvence lehet a fűnyírás, amelyet el is kezdhetünk, amint már nem várhatók éjszakai fagyok. Fontos, hogy erre olyan gépet válasszunk, amelyikkel gyors, hatékony és könnyű a munka.

Első lépésként célszerű sort keríteni szezonnyitó gyepszellőztetésre. A talajfelszín lazítása során eltávolítjuk a fűszálak közötti filcszerű réteget, ennek köszönhetően a fűszálak gyökerei újra levegőhöz, vízhez és tápanyagokhoz jutnak majd. A gyepszellőztetésnek hála a pázsit néhány héten belül újult erőre kap, amit akár tovább fokozhatunk a gyeptrágyák kiszórásával. Tavasszal nitrogénben gazdag gyeptrágyát alkalmazzunk, de a komposzt kiszórásával is igencsak látványos növekedést érhetünk el.

A sövény hagyományos nyírása időigényes és megterhelő munka, amelyhez válasszunk száraz időt. Nagy segítségünkre lesz a sövény formára nyírásában egy egyszerű zsinór, amely mutatja a megfelelő formát, ennek kifeszítésében a gyerekek remek segítségünkre lehetnek. A nyírást végezzük alulról felfelé, hogy a hajtások ne a növényre essenek, hanem a földre, valamint nyírjuk enyhén trapéz alakúra, hogy a teljes növény sűrű legyen. Ezzel a nyírásformával megakadályozhatjuk a sövény felkopaszodását, ritkulását, mert így a legalsó ágai is elegendő fényhez jutnak – javasolja Beh Mariann kertápolási szakértő.

A levágott sövény és a gallyak is a komposztálóba kerülhetnek, de ezeket előtte apróra kell vágni, mert így sokkal hatékonyabban és gyorsabban zajlik a folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában