szakember a bezártságról

2020.04.20. 11:00

Horváth Nikoletta gyermekpszichológus: Ellensúlyozzuk a monotonitást!

Az ifjúságra is komoly hatással van a koronavírus megjelenése, terjedése nyomán kialakult helyzet. Fontos, hogy a szülők és a gyermekek a legfontosabb tudnivalók birtokában legyenek, hogyan ajánlatos viselkedni ebben az időszakban – erről kérdeztük Horváth Nikoletta gyermekpszichológust.

Borsos Renáta

Horváth Nikoletta: A gyerekeknek isszükségük van a fejlettségiszintjüknek megfelelő tájékoztatásra

Egyik napról a másikra megváltozott mindannyiunk élete, nincs olyan ember, akire a kialakult vészhelyzet ne hatna. Az iskola helyett otthon tanulnak a diákok, átálltak a digitális oktatási rendre. Vannak családok, ahol pedig a bölcsőde és óvoda átmeneti szünete miatt a legkisebbek időtöltését is hasznosan kell megszervezni a szülőknek.

Komoly felelősség hárul rájuk ebben az időszakban, helyesen kell cselekedniük abban a tekintetben is, miként állnak ehhez a speciális helyzethez, hogyan tudják segíteni a gyermeküket a tanulásban és a megfelelő kommunikációval a vírussal kapcsolatban is. Szükség van a reális tájékoztatásra, hogy kellő információ birtokában legyenek, nyilván az adott fejlettségi szintjükhöz mérten, de tudjanak kommunikálni arról, mi is történik körülöttük.

A pszichológus szerint célszerű a napi monotonitást örömteli tevékenységgel ellensúlyozni. Eljött az az időszak, mikor a család összetartó erejére különösen nagy szükség van. A diákok tanulása mellett fontos, hogy otthoni légkörben is találjanak olyan elfoglaltságot, amely örömforrás lehet.

Játsszon együtt a család társasjátékot, a szülők vonják be a sütés-főzésbe a gyerekeket. Még ha a lakásba is kényszerültek az emberek, mozogjanak, tornázzanak akár együtt az egész család. Jót tesz a feszültségoldásban és az immunrendszert is erősíti.

Kiemelten kell arra törekedni, hogy elkerüljék az unalom megélését, mert abból könnyen kialakul egyfajta haszontalanságérzés, lehangoltság, depresszió.

Horváth Nikoletta: A gyerekeknek is szükségük van a fejlettségi szintjüknek megfelelő tájékoztatásra

A felnőtteknek is ügyelni kell arra, hogy ne csak a koronavírus aktuális helyzetéről beszéljenek otthon, hiszen, most szinte megállás nélkül ez folyik a tévéből, újságból, mindenhonnan, mert könnyen átragad a gyermekre, és kiválthat egyfajta szorongást az érzékenyebbekből. Mindent felelősen be kell tartani a hatóságok utasításai szerint, de nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon a pánik a családban. Segítség lehet ebben a hosszú otthon maradásban, ha felidéznek kellemes emlékeket. Nézegessenek közösen családi fotókat, olvassanak könyvet, tereljék el a figyelmet a betegségről. Persze az fontos, ha szoronganak a gyerekek, akkor beszélgessenek erről a szülők, hogy legyen a félelmük tárgyáról ismeret, azért, hogy kezelni tudják. A vészhelyzeti forgatókönyv erre való: ha a betegség mégis eléri őket, majd meggyógyulnak.

A gyerekeknek nem idegen az online világ, így könnyen tartják a kapcsolatot a barátaikkal a kommunikációs eszközökön. Pozitív szemléletben kell maradni, abban, hogy véget ér ez az időszak, remélhetőleg minél hamarabb, és az élet hamarosan visszatér remények szerint egy sokkal emberbarátibb kerékvágásba. A humánum megélése, ami a mindennapok monotonitásában sokszor elveszni látszott, remélhetőleg újra előtérbe kerül. Ez most egy kemény tanulási időszak mindenkinek, ami remélhetőleg a legcsekélyebb veszteséggel fog járni – jegyezte meg Horváth Nikoletta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában