Kezdjük a tervezéssel

2020.04.02. 11:00

Vessünk, ültessünk a kertbe zöldséget!

A kert tervezésekor az egyik legfontosabb feladat, hogy meghatározzuk és eldöntsük, miket szeretnénk termeszteni.

Tóth B. Zsuzsa

A paprikamagot ültethetjük balkonládába is

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Eleinte nem érdemes ritka fajokat választanunk, de azzal sem járunk jól, ha egy bizonyos zöldségből több fajtát ültetünk. A kert előkészítésekor megéri listát írni a leggyakrabban fogyasztott, kedvenc zöldségeinkről, majd ez alapján vásároljuk meg a szükséges vetőmagokat. Azokat mindig szakboltból szerezzük be, és kövessük a csomagoláson feltüntetett ültetési útmutatót.

Nem kell megijednünk akkor sem, ha csupán egy kis méretű kert áll rendelkezésünkre. Ilyenkor ide érdemes a helyigényesebb zöldségeket ültetnünk, azokat pedig, amelyek kisebb helyen is elférnek, ültessük konténerekbe vagy nagyobb cserepekbe.

Készíthetünk magaságyást, de a kisebb helyigényű zöldségek akár erkélyen is könnyedén termeszthetők. A kezdő kertészek próbálkozzanak most a zöldborsó és a saláta, cékla, petrezselyem, sárgarépa vetésével és a paradicsommag vetésével a lakásban, akár virágcserépbe vagy balkonládába. Ezeknek a zöldségeknek a legegyszerűbb az ápolásuk.

A paprikamagot ültethetjük balkonládába is
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A háztartási hulladékot használjuk fel komposztba, jó lesz később a talaj gazdagítására. A komposzt olcsó tápanyagforrása lehet kertünknek. A kert mindig legyen tiszta, gyommentes. Ha kell, öntözzünk, az esővizet fogjuk fel edényekben, ciszternában. Sokszor azonban egy kapálás többet segít, mint az öntözés, folyamatosan lazítsuk a talajt, amint a növények kikeltek.

A paradicsomot, ha már három-öt centiméter magas, ültessük tejfölöspoharakba vagy cserepekbe, laza földbe, úgy neveljük tovább a meleg lakásban. Amikor már elég meleg kint az idő, ültessük ki őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában