Helyi életstílus

2020.06.14. 11:00

A gyermekláncfű minden része gyógyít

Ezt a szerény kis növényt nem véletlenül hívják gyermekláncfűnek, mert valamilyen varázslat folytán minden gyermek rácsodálkozik mosolygó, sárga virágjára.

Tóth B. Zsuzsa

A pitypang méregtelenítő hatású

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő szerint szárából láncot már nem biztos, hogy készítenek, mert az anyukák rájuk szólnak: Piszkos lesz a kezed, megbetegszel attól a fűtől, nehogy a szádba vedd! Micsoda tévedés! Ez a növény a gyökerétől a levelén keresztül a virág ropogós szárán át a szép sárga virágig, mindenestől ehető nyersen.

A pitypang méregtelenítő hatású
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

És ami a lényeg: nem megbetegít, hanem gyógyít minden porcikája. Elsősorban a májat, epét. Méregtelenít, kitakarítja a beleket és a gyomrot. Cukorbetegeknél is csodát tesz. Fáradt, legyengült emberek erőre kapnak tőle. A leveleket vajas kenyérrel vagy szendvicsben nyersen ehetjük, de lehet csak úgy natúr is. A virág szára a hasnyálmirigy gyógyszere. De a nyirokcsomó-duzzanatok is elmúlnak a rendszeres fogyasztásától. Mindenféle pattanás, bőrviszketés, sömör elmúlik vértisztító hatásánál fogva. Bátran rágcsáljuk, együk ezt a szerény, de szívós növényt, amely ott kínálja magát a lábunk előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában