Újra járják a természetet

2020.06.24. 17:30

Ismét a Bakony és a Balaton-felvidék bűvöletében kirándulnak a Bakancsosok

A természet katedrális, ahol csak alázattal, nyitott szemmel szabad járni, vallják a Bakancsos Természetjáró Kör tagjai, akik végre ismét túraúton lehetnek.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Bakancsos Természetjáró Kör a járványügyi veszélyhelyzet enyhülésével ismét útra keltek. Már nagyon várták a lehetőséget, hiszen március 15-én volt az utolsó túrájuk Ganna és Döbrönte környékén, s akkor a gannai Táncsics-kert mellszobrán és a Jákó-hegy tetején az idő vasfogától megtépázott Táncsics-kilátó romjain helyeztek el emléklapot, adott hírt Terebesi Józsefné körvezető.

A csoport a hubertlaki Gyilkos-tavat Huszárokelőpusztáról, tanösvényen közelítette meg Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kényszerszünet után az első adandó alkalommal bemelegítésként meglátogatták a helyi fenyves kiserdőt a Külső-Várkertben, a túrán huszonhatan vettek részt. A körvezető megjegyezte, közben két zsák szemetet is összeszedtek. Vajon mikor lesz vége az erdő-mező szélén való hulladék elhagyásnak, teszi fel a (költői) kérdést.

Aztán a mindig csodákat rejtő, festőien szép Balaton-felvidéken jártak. A Csobánc alatt, a Papsapka-kövek felkeresésével indult a túra, majd Szentbékkálla kőtengere következett, ahonnan az Eötvös-kilátóig vezető, kalandokkal teli úton indultak tovább.

– Kellemes erdei séta és négykézláb kapaszkodás váltotta egymást, így jutottunk fel a Fekete-hegyre, aztán a Keleményes-kő fennsíkján olyan panoráma tárult elénk, ami kárpótolt minden fáradozásért. Nem beszélve a virágmezőről, a tanúhegyek látványáról, valamint a Balatonra nyíló, szinte körpanorámáról. Az Eötvös kilátóról még gyönyörködtünk a panorámában, majd leereszkedtünk az országos kék túra szurdokvölgyébe, ahol nappal is félhomály fogadja a vándort – számolt be Terebesi Józsefné.

Terebesi József a tapolcafői Forrás tanösvény Kmety György-emlékkövénél Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Bakancsosok mindig útba ejtik hazánk épített, de ma már csak nyomokban fellelhető templom- és kolostorromjait. Mindig mondják, hogy a természet katedrális, ahol csak alázattal, nyitott szemmel szabad járni.

– Utunk során érintettük a Kerekikáli és a Töttöskáli templomromot, valamint a Velétei palotaromot is. Hazafelé Gyulakeszin velős pirítóssal erősítettünk a következő túrára. Tapolcán elsétáltunk a Malom-tóig. A régi malomtól vezető sétány látványával nehéz betelni. Majd a szeretett Bakonyunk „Gyilkos” hubertlaki tava következett, amit Huszárokelőpusztáról, a tanösvényen közelítettünk meg. Ezt követően a csoport egy része veszprémi túratársunk, Jancsó Zoltán vezetésével bejárta a Nagy Rába-szurdokot. Több éve szervez nekünk szomszédos országbeli kirándulásokat, túrákat, ezzel színesítve programunkat – idézte fel Terebesi Józsefné körvezető.

A Bakancsos Természetjáró Kör tavaly kihelyezett emléklapjait, túrabotját azóta megrongálták Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hozzátette, a közelmúltban a kör nevében új emléklapokat helyeztek el a tapolcafői Forrás tanösvény Kmety György-emlékkövénél. Sajnos a tavaly kirakott emléklapokat és túrabotot, a feliratozott trikolór szalagokat leszerelték, megrongálták.

A Bakancsosok legközelebb az Úrkút (őskarszt), Kab-hegy, Nagyvázsony útvonalon gyalogtúráznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában