Hatalmas a választék a különböző építőanyagok között

2020.06.07. 07:00

Miből legyen a térkő?

A kültéri térkő burkolat hosszú évtizedekre meghatározza az enteriőr hangulatát, sőt, a stílusát és a használhatóságát is. Azonban ahhoz, hogy a megfelelőt válasszuk, tudni kell, hol és pontosan mire használjuk majd.

Tóth B. Zsuzsa

A tavaszi, kora nyári időszakban sokan építenek kertet, rendezik át az udvart. Fontos döntés, hogy milyen anyagból legyen a térkő Fotó: Shutterstock

Ahány ház, annyi térkő – kis túlzással akár ezt is mondhatnánk. Ugyanis ma már olyan sokféle kültéri térkő burkolat kapható, hogy a bőséges kínálattól összezavarodhat a laikus felhasználó. Mert a térkövek sem egyformák, különböző felhasználási területekre készülnek különböző anyagokból, és ha nem megfelelően alkalmazzuk őket, akkor bizony könnyen csalódhatunk. Éppen ezért érdemes alaposan tájékozódni, hogy ne akkor érjen minket meglepetés, amikor már leburkoltunk több négyzetméternyi területet, vagy éppen már egy ideje használjuk azt.

A két legnagyobb csoport, melyre a térkövek bonthatók, a természetes és a mesterséges anyagból készült változatok. A természetes kövek az anyatermészet alkotásai, amelyeket bányásznak, ám kitermelésük mindenképpen véges – akár környezetvédelmi, tájsebészeti vagy ökológiai szempontokat veszünk figyelembe. A természetes kövek sorozatgyártása nehezebb, hiszen eleve adott formájuk miatt nem könnyű standardizált méreteket szabni belőlük. A letisztult, egységes formákat kedvelők számára ráadásul nem ideális, hiszen sosem lesz belőlük két teljesen egyforma darab. Ám éppen azért, mert előállításuk komoly energiákat igényel, a legdrágábbak között tartják számon őket a piacon. Minőségük persze magas, időtálló darabok, amelyek természetes hatást keltenek.

A mesterségesen előállított kültéri térkő burkolatok minőségben és kialakításban ma már felveszik a versenyt a természetes változatokkal. Készülhetnek ezek is ásványokból, valamint fából, gumiból, sőt betonból is. A megmunkálási technikákkal érhetők el különféle esztétikai hatások.

A térkövek piacán egyre többféle stílus kapható, vannak színesek, árnyaltak, antikolt változatok is, amelyek már a magasabb esztétikai igényeknek is megfelelnek. A szakemberek szerint a legtöbbet alkalmazott alapanyag a térkövek tekintetében egyértelműen a beton, így a közkedvelt kültéri burkolatok is általában ebből készülnek. Sokan az egyszerűbb, és ár-érték arányban leginkább kedvező megoldásként a viacolort választják, amelyet gyakran láthatunk közterületeken is. Az építkezésben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mediterrán stílus térhódításával az elmúlt években folyamatosan növekszik a kereslet a kombi térkövek iránt, amelyek azáltal, hogy sokféle módon variálhatók, nagyon színessé és egyedivé tehetik az udvart.

A tavaszi, kora nyári időszakban sokan építenek kertet, rendezik át az udvart. Fontos döntés, hogy milyen anyagból legyen a térkő Fotó: Shutterstock

A pázsitrácskő igazi zöld alternatíva, ha megfelelő helyet szeretnénk kialakítani a kertben az autóknak, ráadásul teherforgalomra is alkalmas, mert rendkívül strapabíró. Kocsibeállók és járdák építéséhez pedig leggyakrabban hullámtérkövet használnak. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy mire és hová tennénk a térkövet, valamint azt, hogy mennyire lesz kitéve az időjárás viszontagságainak. Gyalogos- vagy inkább autósforgalom lesz-e majd rajta? Teljesen kültéri lesz, vagy fedett teraszra kerül? Mennyire kell csúszásmentesnek lennie? Mennyire lehet majd probléma, ha élesek a vonalai, sarkai? Ezek alapján más-más típust ajánlanak a szakemberek, ráadásul az sem mindegy, milyen alapra kerül majd a kő. Fűre, homokra, kavicságyazatba, vagy éppen betonlapra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában