a helyieknek többnyire tetszik

2020.06.24. 07:00

PET-palackokból építette meg a Louvre üvegpiramisát a malomsoki házaspár

Szeret kézműveskedni, kreatívan alkotni a malomsoki Finta házaspár. Amikor Párizsban jártak, megtetszett nekik a híres múzeum, a Louvre bejárata, az üvegpiramis. Egy hasonlót épített a férj házuk mellé, falujuk főutcájában, műanyag palackokból.

Rimányi Zita

20200623 Malomsok Finta László és Fintáné Csillag Piroska nyugdíjas házaspár műanyag palackokból épített piramist Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Először egy helyi öko-divatbemutatón mutatta meg Finta László és felesége, Fintáné Csillag Piroska, hogy ügyes kezű alkotó emberek. Szabadidejükben szeretnek saját ötleteik alapján különböző szép dolgokat létrehozni. Az említett rendezvényre, amelyen a hulladékok újrahasznosításának szemet gyönyörködtető módjaira hívták fel a figyelmet, a férfi műanyag palackokból csillárt készített díszletnek. Az asszony quilling, azaz papírcsík technikával ékszereket és virágokat. Amikor pedig Párizsban jártak, megtetszett nekik a város egyik jelképének is számító üvegpiramis formája. Gondolták, kipróbálják, hogy mutatna az általuk már egyszer ügyesen alkalmazott vizespalackokból, műanyagból. Négy éve állították fel a házuk melletti területen az első változatot. Azonban idővel összedőlt. A másodikat felkapta a szél, pedig 1032 flakonból állt. A harmadikat ezért kisebbre tervezte László, aki eredeti szakmája szerint bútorasztalos.

- Két éve készült el a harmadik műanyag piramis. Először ki kellett spekulálni, hogyan lehet tartós. Mintegy nyolcszáz palack kellett hozzá. Zöméből mi ittuk meg az ásványvizet, párat utcabeliek hoztak nekünk. Zártszelvény váz tartja stabilan a szerkezetet, minden sorban drótok vannak. Csavarok fogják össze a flakonokat, amiket gyorskötözővel rögzítettünk a helyükre. Sok erre járó megáll, megcsodálja, lefotózza, fotózkodik vele. Volt, aki azt mondta, energia árad belőle, azért áll oda melléje. Ezotériát is belemagyaráznak, de ez csak egy látványosság. A tetején lévő fémkarika szerepéről misztikus elképzelések születtek, de csak azért kellett, hogy markolóval a helyére emelhessük – mondta el a nyugdíjas házaspár. Az viszont igaz, hogy az újrahasznosítást fontosnak tartják. Mindig figyelnek arra, hogy a hulladékot szétválogassák és a megfelelő helyre rakják. Főleg a korábban óvónőként dolgozó feleség szokott beszélni környezetünk védelméről.

A Zrínyi utca 1. szám alatt található alkotás a helyieknek többnyire tetszik. Az önkormányzat abban is segít a terület biztosítása mellett, hogy szeptembertől márciusig esténként kivilágíthassák. Finta László pedig – akit az alkotásban mindig segít a felesége – már elkezdett készíteni a piramisához hasonló nagy gömböt, és a malomsoki polgármesteri hivatalban van egy két és fél méteres, pálmafa alakú lámpa, ami szintén az ő palackalkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában