komplex látogatói élmény

2020.06.19. 14:00

Szombattól kitárja kapuját a jelentős felújításon átesett szigligeti vár

Szombattól újra kinyit a vár, a telepü­lés fő látványossága jelen­tős felújítás után várja látogatóit.

Tóth B. Zsuzsa

Évről évre szépül a szigligeti vár, az erődítmény minden esztendőben több ezer turistát vonz

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Elkészült a vár részleges rekonstrukciója, új fedett tereket alakítottak ki mintegy 470 millió forintos pályázati támogatásból, amelyhez az önkormányzat 60 millió forint önerőt biztosított.

A projekt keretében a vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővült az eddig kihasználatlan lehetőségei feltárásának köszönhetően. Modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív tárlatot állítottak össze, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad. Elkészült az oltóvízhálózat kiépítése áramforrással, nyomásfokozóval, a Tóti-Lengyel kapu a címerrel, az ejtőrácsos kapuszerkezettel és a működését bemutató kialakítással. Várja a vendégeket mostantól a Török Bálint kaputorony, elkészült az emeleti járószint részleges falmagasítása, a torony már gyilokjáróval csatlakozik a kortinafalhoz.

Az alsóvárban a bejárat melletti térszín alatti területet beépítették, vizes­blokkot alakítottak ki a Török Bálint torony és a kortinafal melletti területen, a felsővárban tovább építették az Újlaki kaput, ott elkészült a nyugati, háromosztatú helyiségsor és az őrség szobája. A keleti háromosztatú helyiségsorban részleges felfalazással jelölték ki a helyiségek térfalait, tetőt fedtek, belső falfelületeket vakoltak. Visszaépítették a Bencéstornyot egy szint felfalazásával, közbenső és zárófödémmel, továbbá elkészült a Palotaszárny és a Bencéstorony közötti közlekedőtér. A Palotaszárnyban a meglévő boltozatcsonkot felújították, kiegészítették a boltozatot, befedték a teljes helyiséget. Kialakították a palota felső járószintjét, a mellvédfalaknál biztonságosabbá tették a közlekedést.

Évről évre szépül a szigligeti vár, az erődítmény minden esztendőben több ezer turistát vonz
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Jelenleg folyamatban van az építési beruházás, de a munkavégzéssel párhuzamosan már meg tudják teremteni a biztonságos vendégfogadás fel­tételeit. A kiállítási elemek beépítése még nem készült el, így a várfejlesztés teljes befejezését a jövő év tavaszára tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában