Kígyó abc, tyúklépés, ugróiskola

2020.07.11. 20:00

Kicsiket, nagyokat egyaránt játékra csábít a közel 300 méteres járdaszakasz Zircen

A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai az Alkotmány utca 282 méternyi járdaszakaszát játszófelületté alakították, tartalmas időtöltést kínálva kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Koós Kata intézményvezető, ötletgazda, a munka irányítója elmondta, öt munkatársával mintegy két hónapon át tervezték és az időjárás függvényében végezték a munkát, festettek fel játékos feladatokat a járdaszakaszra.

Koós Kata elmondta, kicsik és nagyok egyaránt örömmel vették birtokba a színes, játékra hívó járdaszakaszt Fotó: Müller Anikó Hanga

– Tetszettek az általános iskola udvarán festett játékok, úgy gondoltam, mivel intézményünk az iskolaövezetben van, sok kisgyermek, óvodáskorútól kezdve középiskolásig gyakran jár erre, ki kell találnunk valamit e környékre is. Itt a bicikliút, a sportpálya és mellettünk a játszótér. Az ötlet megszületésével egyidejűleg felfigyeltem a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatára és a Reguly Iskoláért Alapítvány titkáraként, az iskolavezetéssel egyeztetve elkészítettem a beadványt, melyre 400 ezer forintot ítéltek meg. A vidám játszófelület felfestésén kívül a támogatásból iskolai programokat is tudunk támogatni, mondta az intézményvezető.

Miután kiválasztották a feladványokat, megtervezték a piktogramokat, papírcsíkokból lemodellezték a járdát és elkészítették a sablonokat. Vidám feliratokat is közbeiktattak, így pl. mosolyogj, jó tanulást, jó pihenést, ügyes légy, legyen szép napod, üdvözlésként pedig a játsszunk együtt felirat fogadja az érkezőket.

Az út óvodához közelebb eső részén a kisebbeknek kínálnak feladványokat, egy virágszálra festve a számokkal, egy kígyó testén a betűkkel ismerkedhetnek. Sok ügyességi játék van, melyek javíthatják a mozgáskoordinációt, így a tyúklépés, a békaugrás, a vonalkövetés nyomvonalon, az óriásjárás, az ugróiskola, utóbbi külön van kicsiknek és nagyoknak, melyet akár 45-ös lábméretűek is használhatnak.

A felfestett évszámok, történelmi események a középiskolások tanulását segíti Fotó: Müller Anikó Hanga

Minden korosztály talál megfelelő feladványt, vannak egyéni, de csapatjátékok is, utóbbi a kő-papír-olló, vagy a mozogj ritmusra. A legtöbb játékhoz nem kell kellék, vagy csak egy-egy kavics, a twisterhez az intézmény munkatársai biztosítanak pörgettyűt. A felfestés a szakképző iskola bejáratánál ér véget, őket fontos magyarországi történelmi események felsorolása fogadja, hozzárendelve az adott évszámokkal.A játékokhoz a központ munkatársai leírást, szabályismertetőt is készítenek, melyet a játszótér bejáratánál lévő hirdetőtáblára függesztenek ki.

A kitűnő szabadidő-eltöltési lehetőséget kínáló útszakaszt hamar megkedvelték kicsik és nagyok, sok szülő, nagyszülő tér vissza gyermekeivel, unokáival. A festés költsége mintegy százötvenezer forint volt, a fennmaradó pályázati támogatásból az alapítvány hozzájárul a felvidéki és erdélyi gyermekekkel közös Barátság focikupa megrendezéséhez, a jövő évi iskolai farsanghoz és egy busznyi kisdiákot elvisznek a MH Altiszti Akadémia szentendrei kiképző központ nyílt napjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában