A Mária út minősítéséért küzdenek

2020.08.17. 11:00

A hazai zarándok-úthálózat európai színvonalon várja az érdeklődőket

Az idén Nagyboldogasszony ünnepén megrendezett 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon a világ testi-lelki egészségéért mozdult együtt Közép-Európa zarándok közössége.

Laskovics Márió

20200815 Tihany Apáti templom. 1Úton bicilklis zarándoklat. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Mária Út teljes útvonalán, minden szakaszon egy közös célért, idén a világ testi-lelki egészségéért szervezett zarándoklatokat a Mária Út Egyesület az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon, Nagyboldogasszony ünnepén. Több mint százötven szakaszon – Magyarországon, Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken – lehetett útnak indulni, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát.

Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület úgy nyilatkozott, a részvételi arány – a Veszprém megyei szakaszokéból kiindulva országos szinten – nagyjából a tavalyihoz hasonló, viszont változott a résztvevők köre, mintegy kétharmadnyian új zarándokok voltak. Az átlagéletkor évről évre fiatalodik.

Főként családok vettek részt a kerékpáros zarándoklaton, ami balatonfüredi zárómisével ért véget
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységeiket. A felajánlott célért való tenni akarásban a komoly testi áldozat mellett az imádság ereje is meghúzódik. A zarándoklat felajánlása pedig igen gyakran célt is ér. Az idei év sok változást hozott. A rendkívüli helyzet megélése sokakat indított belső útra, igazi önfejlődésre. A mindenkori vírushelyzetnek megfelelő szabályok betartása mellett szombaton mindenki előtt nyitva állt a lehetőség, hogy útra kelljen és tegyen valamit a teremtett világ és a benne élők épségéért – jegyezte meg Szabó Tamás, aki hozzátette: az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapra Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár levelet, Székely János püspök pedig külön imát írt.

A járványhelyzet mindenekelőtt a mostani zarándoknap célját befolyásolta, s az Eucharisztikus világkongresszus helyett a testi-lelki egészségre módosította. A pápai szakaszokon túl szombaton nem maradtak el egyéb zarándoklatok. A gyalogosak mellett voltak babakocsis, kerékpáros, lovas és evezős szakaszok. Szabó Tamás felidézte, korábban a koronavírus miatt az egyesület csíksomlyói negyvennapos zarándoklata maradt csak el.

– A kijárási korlátozást a Mária út Esztergom – Máriagyűd vonalának ellenőrzési bejárására használtam fel. Azt állapíthattam meg, hogy nagyon jó minőségben áll a zarándokok rendelkezésére mind a felfestések, mind a szállások tekintetében. Egyre nagyobb az érdeklődés a zarándoklások iránt. Az egyesület júliusban megindította azt a folyamatot, hogy a Mária út az európai kulturális utak elismert zarándokútja legyen. Azért fontos ez a minősítés, amit két-három éven belül kaphatunk meg, hogy bátrabban jöjjenek ide a külföldi zarándokok. Úgy látom, a kormány is az ügy, valamint a Mária út stratégiai fejlesztése mellett foglal állást – emelte ki az elnök.

A Veszprémből indult kerékpárosok a tihanyi Apáti-templomban közösen imádkoztak a balatonfüredi gyalogos zarándokokkal Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az egyesület a közeljövőben két zarándoklatot szervez: augusztus 19-én a Szentendre-Visegrád szakaszon Böjte Csaba ferences szerzetessel a természetvédelem jegyében, illetve szeptember 18-án a hazáért Balatonalmádiról Sümegre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában