Bőrünk szépségéért

2020.08.16. 07:00

A nagy melegben különösen fontos az arcápolás

Nyáron több megpróbáltatás éri a bőrünket, leggyakrabban az erős napsütés és a fokozott verejtékezés okozhat kozmetikai problémákat. Amellett, hogy erre oda kell figyelnünk, tehetünk azért is, hogy minél tovább megőrizzük a most szerzett szép, barna színt.

Tóth B. Zsuzsa

A nyári arcápolás nagyon fontos, emellett pedig kis odafigyeléssel a most szerzett barnaságot is sokáig megőrizhetjük

Forrás: shutterstock

Kellő odafigyeléssel nem kell a napozás örömeiről lemondani, akármennyi idősek vagyunk is. Ami mindenkire érvényes, hogy 11 és 15 óra között soha ne tartózkodjunk tűző napon.

A nyári szezonban jó, ha kéznél van mindig a táskánkban egy naptej, amelyet szükség esetén elővehetünk. A káros napsugarak ellen nemcsak a strandon, hanem egy városi séta esetén is ajánlott védekezni, hiszen a hűsnek vélt fák árnyékában is könnyen le lehet égni.

Minden alkalommal kenjük be egész testünket megfelelő faktorszámú naptejjel. Érzékeny bőrűek tartsák be az árnyék, félárnyék, napsütés sorrendet. Az ajkak védelmére is ügyeljünk, ma már sokféle UV-szűrőt tartalmazó színezett és színtelen ajakápolószer közül választhatunk. Fontos, hogy ne napozzunk sminkben. Az alapozó és a festék elzárja ugyanis a napfényt a bőrtől, ami gyulladást okozhat. A parfüm használatát is kerüljük napfürdőzés közben, mert egyes összetevői pigmentrend­ellenességet okozhatnak. Figyeljük az anyajegyeinket is, ha lényeges elváltozást észlelünk méretükben, színükben vagy megduzzadnak, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

A verejtékezés a test állandó hőmérsékletének fenntartásához szükséges. Akkor okoz problémát, ha a mennyisége több a normálisnál vagy kellemetlen szagú. Ajánlatos a fokozott izzadtság elkerülésére laza, jól szellőző, természetes alapanyagú, pamutból vagy lenből készült ruha viselése. Alapos tisztálkodás után használjunk verejtékcsökkentő és szagtalanító dezodorokat. Jó, ha tudjuk, hogy a spray-k döntő része nem tartalmaz verejtékcsökkentő anyagot, csupán szagtalanításra szolgálnak, a stiftek azonban ilyen összetevővel is rendelkeznek. A verejték gyorsabb elpárolgását segítheti a hónaljszőrzet eltávolítása is.

Nyáron, a fokozott verejtékezés hatására a pórusok könnyebben eltömődnek, így nemcsak az arcon, de a háton, mellkason is pattanások jelenhetnek meg. A megelőzésben ilyenkor különösen fontos a rendszeres arctisztítás: reggel és este arctej és tonik használata. Testünket dörzshatású szivaccsal, mosdókesztyűvel tisztítsuk.

A nyári arcápolás nagyon fontos, emellett pedig kis odafigyeléssel a most szerzett barnaságot is sokáig megőrizhetjük Fotó: shutterstock

Nyáron a sminkeléshez főleg a szem környékén használjunk vízálló készítményeket, mert különben könnyen elkenődhet az izzadástól. Színben követhetjük az éppen aktuális trendeket, de fontos, hogy a szemmel, a hajjal, a ruházattal, de legfőképpen az egyéniségünkkel harmonizáljon.

Most arcunk napszítta bőrére is fontos figyelnünk. Pótolnunk kell a vizet, de megőrizhetjük a barnaságot is. Óvatosan kell elkezdenünk a megvastagodott hámréteg eltávolítását, erre ilyenkor az enzimes peelingek a legalkalmasabbak.

Olyan hatóanyagokat kell a bőrbe juttatni nyár végén, amelyek nedvességmegkötő tulajdonsággal bírnak. Például hialuronsavat, algakivonatot, kollagént.

Nyugtató hatású növényi anyag például a kamilla, a körömvirág kivonata vagy az allantoin, a panthenol. Regeneráló hatásúak az A- és E-vitaminok. Az azokat tartalmazó krémeknek köszönhetően bőrünk selymes, üde lesz és tovább marad barna. Mindennek érdekében ilyenkor, nyár végén érdemes felkeresni a kozmetikust, mert a szakember a magas koncentrációjú hatóanyagokkal és megfelelő kezeléssel hamar vissza tudja adni a bőr korábbi hidratáltságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában