A történelem és az Éltető Pontok találkoztak

2020.09.16. 07:00

Középkori forgatag elevenedett meg a Zádorvárnál

A múlt és a jelen találkozott azon a programsorozaton, amely nem csak a régi időket idézte fel a Zádorvárnál, ahol középkori hangulatú vásárt és bemutatókat szervezett Barnag Község Önkormányzata.

Molnár Sándor

Tábort vertek a Zádorvárban a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének harcosai

Fotó: Szervezők/Pápai Heni

A rendezvényen a látogatók ízelítőt kaptak a Balaton-felvidéken élő és dolgozó kézművesek és termelők termékeiből a csodálatos környezetben.

Fotó: Szervezők/Pápai Heni

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület felhívására és támogatásából szervezték meg az „Éltető védjegyes” termékek vásárát középkori köntösbe burkolva, hagyományteremtő szándékkal. Az ötletre nyitott volt a Zádorvárat üzemeltető Történelmi Emlékekért Alapítvány és a pécselyi önkormányzat is, akikhez közigazgatásilag tartozik a vár.

Érdekes programokkal várta a vendégeket a Zádorvári középkori forgatag
Fotó: Szervezők/Pápai Heni

Tábort vertek és középkori hangulatot varázsoltak a várba a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének harcosai, akik hadi bemutatóikkal elvarázsolták a közönséget. A Himfy-ek emlékét őrző Szarvaskör Egyesület tagjai hagyományőrző ruhákban kézműveskedtek, a Barnagról elszármazottak vezetésével pedig közösségi festést is szerveztek, amelynek eredményeként három alkotás készült a látogatók bevonásával. Malom versenyt rendeztek az asztali malomjáték kedvelőinek a „Zádorvár molnára” címért, és látványos lovasíjász bemutatóval készültek a barnagi Szmrecsányi kánság tagjai.

Szmrecsányi Márton érkezik a lovasíjász bemutatóra
Fotó: Szervezők/Pápai Heni

Horváth Zoltán polgármester elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy minden barnagi civil szervezet képviseltette magát, és valamilyen formában bemutatkozott a vásáron, ahol kiváló portékákat is kínáltak a zömében Pécselyről és Barnagról érkező árusok. A vendégek finom süteményeket, langallót, valamint két vadásztársaság felajánlásának köszönhetően szarvaspörköltet is kóstolhattak.

Tábort vertek a Zádorvárban a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének harcosai
Fotó: Szervezők/Pápai Heni

Családias, könnyed és felszabadult hangulatot sikerült a Zádorvárba varázsolnia a szervezőknek és a résztvevőknek, akik így egy felejthetetlen napot tölthettek együtt, és remélik, hogy jövőre újra megrendezésre kerülhet az esemény ugyanitt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában