fontosak a szűrővizsgálatok

2020.09.06. 11:00

Többféle betegséget is okozhatnak a gyulladásos gócok

Ízületi és bőrbetegségek, allergia és hajhullás, vesebetegség – néhány egészségügyi probléma, amit gyulladásos góc okozhat. Ilyen akár egy rossz fog miatt is kialakulhat. A gócot panorámaröntgen, illetve CT segítségével lehet azonosítani.

Tóth B. Zsuzsa

Ha nincs problémánk a fogunkkal, akkor is ajánlott az évenkénti egyszeri szűrővizsgálat, ne hagyjuk ki

Forrás: shutterstock

Nem véletlenül hangoztatják sokat az évenkénti fogászati és egyéb más szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen az elhanyagolt, kezeletlen, lyukas fogak vagy egyéb szájsebészeti problémák gyulladásos gócok kialakulásához vezethetnek, amelyek aztán a szervezet különböző részeiben okozhatnak sokszor fájdalmas problémákat. Ha pedig valaki rendszeresen küzd bizonyos gondokkal, nem árt, ha felteszi magának többek között azt a kérdést is, mikor járt utoljára fogorvosnál.

A gyulladásos gócból – ami egy rossz fog is lehet – a baktériumok a vérárammal szétszóródnak a szervezetben, és a test egyéb részein okozhatnak gondot. Jegyezzük meg, hogy a gyulladt mandula általában a fognál gyakoribb és erőteljesebb gócpont, valamint hogy a fog mellett további gócok, vagyis gyulladásos szövetek lehetnek az arcüregben, az epehólyagban, a húgy-ivarszervekben is, ahol baktériumok bújnak meg. Ha fogászati góckutatásról beszélünk, az elsődlegesen elvégzett vizsgálat egy panorámaröntgen a fogakról, s ha ott nem látni eltérést, de fennáll a gyanú, hogy mégis valamelyik fog állhat egy adott probléma hátterében, akkor CT-vizsgálatra is szükség lehet. A góc lehet nem megfelelő gyökérkezelés vagy gyökértömés, a gyökér körül kialakult, például gennyes vagy gyulladásos folyamatok, ciszták eredménye, netán krónikus fogínygyulladás vagy a fogágy gyulladásának következménye. Ezeket minden esetben kezelni kell, természetesen akkor is, ha végül kiderül, hogy nem az említett problémák valamelyike áll a betegség hátterében.

A leggyakoribb fogászati gócbetegségek a sokízületi gyulladásos, bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések, kötőhártya-gyulladás, krónikus vesegyulladás, különféle allergiás folyamatok, gyermekkori asztma, ekcéma.

Ha nincs problémánk a fogunkkal, akkor is ajánlott az évenkénti egyszeri szűrővizsgálat, ne hagyjuk ki Fotó: shutterstock

Nem javasolt azonban, hogy a fenti problémák bármelyikének megléte esetén orvosi ellenőrzés nélkül bárki gócok irányában vizsgáltassa magát. Érdemes szakorvosi irányítás mellett alaposan utánajárni annak, hogy mi áll a betegség vagy a probléma hátterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában