Szervezetünk jeleket küld, figyeljünk rájuk

2020.10.25. 07:00

A csontkovácsolás gyógyírt jelenthet több problémára

Osváth Balázs csontkovács, terapeuta egykor saját mozgásszervi problémájára keresett megoldást, így kezdett el foglalkozni a masszázzsal, a csontkovácsolással. Ma már ő segít másoknak, hogy helyreálljon testük vázrendszere, és teljes életet élhessenek.

Tóth B. Zsuzsa

Osváth Balázs csontkovács, terapeuta szerint, ha a csigolyák nincsenek a helyükön, elváltozások tapasztalhatók például deréktájon, azok pedig kihatnak a talp és a fej irányába

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Balázs a kezelés során mélyizommasszázs után, nyújtó mozdulatokkal, lágy csontkovácsolással mozgatja ki a testet. Azt javasolja, ha nincs mozgásszervi vagy más egészségügyi problémánk, akkor is érdemes évente felkeresni a csontkovácsot. Ha pedig fájdalma van valakinek, figyelni kell a szervezet jelzéseire.

– Sok esetben segít, ha észrevesszük, mit súg a szervezetünk. Például, hogy milyen nyújtásokat végzünk önkéntelenül, milyen mozdulatok esnek jól. Az ilyen információkból arra következtethetünk, hogy az érintett területen letapadt egy izom – magyarázza Balázs, aki a kezelés előtt végignézi a hozzá érkező testét, annak mozgását, hogy lássa, megfelelően működik-e. Könnyedén megállapítja, hol lehet a probléma, hiszen látszik, hogy a helyükön vannak-e a vállak, a bokák, helyes-e a testtartás, merre döntjük a fejünket. A kezelés előtt több kontrollt végez. Árulkodó lehet a karok magassága, az, hogy csukott szemmel miként áll egy helyben az ember. Látható, hogy van-e elváltozás, vagy csak a szalagrendszer van letapadva. Közvetett hatás, ha zsibbad az ujj, ha alkari fájdalmak jelentkeznek, de nem mindig ott fáj, ahol probléma van. Sokszor a túlzott egyirányú mozgásból alakulhatnak ki fájdalmak, a manapság gyakori ülőmunka is ide tartozik.

– A csontkovácsolás sok betegségre gyógyírt jelenthet, olyanra is, amire nem gondolnánk. Például szívbillentyű-, pajzsmirigy-, prosztata-, hallásproblémákra, asztmára, és folytathatnánk a felsorolást. Mivel minden gerinccsigolyánál idegek lépnek ki testünk szerveihez, a csigolyáknak a helyükön kell lenniük. Amennyiben ez nem így van és elváltozások tapasztalhatók például deréktájon, azok kihatnak a talp és a fej irányába. A test jelez, ha valami nincs rendben.

Osváth Balázs csontkovács, terapeuta szerint, ha a csigolyák nincsenek a helyükön, elváltozások tapasztalhatók például deréktájon, azok pedig kihatnak a talp és a fej irányába Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A csontkovácsolás során, a nyújtás hatására az ízületeknél található kocsonyás anyagban vákuum keletkezik, ezért hallhatjuk a cuppanó, roppanó hangot a kezelésen. Így állíthatók helyre az egyes szervekhez érkező idegpályák. Ugyanis, ha az adott szerveket működtető elektromágneses impulzusok nem érkeznek időben, annak egyik oka az lehet, hogy egy gerinccsigolya elcsúszott. Egy nyújtó mozdulat hatására visszaugrik a helyére a csigolya – mutat rá Osváth Balázs.

Mint mondja, a csontkovácsolás azért is fontos a szervezetnek, mert egy elváltozás helyén az izmok fokozottan dolgoznak, korrigálnak, nehogy „odébb csússzon” a test. Így viszont izomcsomók alakulnak ki, azok nyomják az idegpályát, jön a fájdalom. Még az aktív sportolóknak sincs mindig helyükön a csigolyarendszerük, akkor sem, ha nincs még tünetük emiatt. – A múltkor például refluxproblémával keresett meg egy sportoló, aki a teste edzettsége miatt nem is gondolta, hogy a csigolyáival lehet gond. Egy vendégem, akinek víz volt a tüdejében, súlyos asztmatikus betegségben szenvedett. Régóta kereste a megoldást tünetei enyhítésére számos országban. Akkoriban egy szállodában tevékenykedtem, ott találkoztunk kontrollvizsgálaton. Megállapítható volt a csigolyák elváltozása, egy kúra után pedig tünetmentesen távozott – meséli Balázs, aki a hozzá fordulóknak házi feladatot is ad: elmagyarázza, milyen nyújtó mozdulatokat tanácsos elvégezni otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában