utánajártunk

2020.10.26. 07:00

Jó tanácsok a zöldségek, gyümölcsök tárolásához

Hogyan tároljuk télen a zöldségeket, illetve miket érdemes eltenni a hideg hónapokra? Ennek jártunk utána a veszprémi piacon.

Juhász-Léhi István

Krumplitároláshoz ideális hely a 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletű pince

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Heinrichné Mária néni arra hívta fel a figyelmet, hogy a burgonya mindig legyen ép, azaz ne legyen beteg, rothadt, mert azok megfertőzik a többit, az egészséges darabokat. Abban a helyiségben, ahol tároljuk, legalább 10 Celsius-fok legyen, de biztosan fagymentes. Ha a burgonyát meleg pincében tároljuk, akkor hamar kezd el csírázni. A csírákat néhány hetente le kell törni.

„A pince a legjobb! Ott elvan a sárgarépa is. És ne tessék megmosni!” – adta a tanácsot az idős hölgy, aki szerint a vöröshagymát kamrában érdemes pihentetni. A fokhagymát is, ami füzérbe kötve sokáig eláll.

„Ha almát tenne el télire, én úgy tanultam anyukámtól, hogy a kisebbek jobban elállnak, és a földes helyet, a pincét jobban szeretik. Tegyük ládába, de mindig nézzük át, és a rosszakat vegyük ki! Ha erkélyünk van, ott csak akkor jó, ha nem fagy meg” – javasolta Mária néni. Szót ejtettünk a dióról is, amely zsákban tárolható leginkább. A fontos az, hogy a diót mindig szárítsuk ki, mert ha nem, megpenészedik. Ha jól tároljuk, akár évekig is eláll az ősz egyik kedvelt gyümölcse.

Krumplitároláshoz ideális hely a 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletű pince
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Zöldségtároláskor a megfelelő páratartalom nagyon fontos szempont, mert ha az magas, akkor a zöldségek megrothadnak, viszont, ha nagyon alacsony, kiszáradnak.

„Ha a pincén van egy kis ablak, az már jó! A hagymát és a burgonyát is tegyük sötétbe” – hívta fel a figyelmet. „A vöröshagymának sokkal szárazabb hely kell, mint a többi zöldségnek, és sokszor kell alatta szellőztetni.”

Szólt arról is, hogy ők annak idején, faluhelyen veremben is tároltak zöldséget. Ez egy fél méter mély gödör volt, ahol nem jött fel a talajvíz. Végezetül elmondta azt is, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket soha ne tároljuk együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában