Erős immunrendszer

2020.10.05. 16:00

Vigyázzunk magunkra a vírus második hullámában is

Veszprém Előzzük meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok nyavalya tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor vagy a tél végén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Tóth B. Zsuzsa

A megfázásos időszakban igyunk hársfateát vagy hársfa, bodza, kamilla keverékét hársfamézzel, citrommal. A mézet ne tegyük forró teába!

Forrás: Shutterstock

A megfázás első tüneteinek jelentkezésekor segíthet a méz fogyasztása és néhány szabály betartása! Továbbá igyekezzünk az immunrendszerünket is rendbe tenni megfelelő táplálkozással, mozgással, pihenéssel.

Ha a megfázás első tüneteinél (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) használni kezdjük a kurkumás, borsos mézet, sokat tehetünk a betegség elharapódzása ellen. Ezzel és néhány higiéniára, továbbá az immunrendszer segítésére vonatkozó szabály betartásával sokunk számára átvészelhetők az ősszel és a tél végén jelentkező megfázásos fertőzések. Érdemes a mézet közvetlenül méhésztől beszerezni. Ennek egyik oka, hogy a boltban kapható mézet csomagolás előtt általában felhevítik, hogy könnyen üvegezhető legyen és hosszú ideig folyékony maradjon a polcon. Viszont a hevítés során csökkennek vagy tönkre mehetnek a mézben található értékes enzimek.

Amennyiben a méz kristályos – ez teljesen természetes jelenség, sőt a méz valódiságának és kezeletlenségének egyik bizonyítéka –, olvasszuk fel úgy, hogy a mézes- üveget egy vizes edénybe helyezzük és alacsony hőmérsékleten kavargatjuk, míg valamennyire felolvad. Ne hevítsük 40 fok fölé. Ez a hőmérséklet még elviselhető, kellemes a kéz számára.

Készítsünk kurkumás, borsos mézet úgy, hogy három evőkanál teljes értékű mézet (például hárs, gesztenye, pohánka, akác) keverjünk össze egy evőkanál kurkumaporral és fél teáskanál őrölt borssal. Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan összekeveredik a mézzel, majd a keveréket egy napig állni hagyjuk, hogy összeérjen. Fontos, hogy lassan fogyasszuk, „szopogatós” cukorka gyanánt. Hagyjuk hatni a szánkban és a torkunkban, vagyis ne igyunk és együnk utána legalább fél–egy órán keresztül. Tekintsük ezt a keveréket „gyógyszernek” és nem élvezeti cikknek. Napjában kétszer, háromszor fél kiskanállal használjuk, maximum 3–4 napon keresztül!

A megfázásos szezonban fogyasszunk kevés vízben propolisztinktúra-cseppeket, amelyek a méhésztől szintén beszerezhetők. Csökkentsük a napi szénhidrátbevitelünket (cukrot, kenyeret, süteményeket, gyümölcsöket). Mézből is legfeljebb egy-két evőkanállal – 30–60 grammot – fogyasszunk ebben az időszakban naponta. Igyunk hársfateát (vagy hársfa, bodza, kamilla keverékét) hársfamézzel, citrommal. A mézet ne tegyük forró teába! Vigyázzunk a testünk melegére! Inhaláljunk gyógynövényeket (hársfa, bodza, kamilla keverékét), néhány csepp propoliszt. Fogyasszunk C- és D-vitamint, szellőztessünk gyakran és hagyjuk el a tehéntej fogyasztását.

A megfázásos időszakban igyunk hársfateát vagy hársfa, bodza, kamilla keverékét hársfamézzel, citrommal. A mézet ne tegyük forró teába! Fotó: Shutterstock

Erősebb tünetek esetén akár félóránként-óránként szódabikarbónás vízzel gargarizáljunk, fejünket alaposan hátra hajtva (három deciliter vízhez egy kanál szódabikarbóna és egy csipet só lehet az egész napi adag), hogy a kórokozókat kimossuk. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon. Ha szükséges, mossuk át az orrüregünket az ehhez használatos pumpával vagy edénnyel. Ha lázunk van, ne csillapítsuk, hacsak nem extrém magasságú. A legújabb ajánlások szerint a láz segíti az immunrendszert a kórokozókkal szemben. Ha sűrűn megbetegszünk, igyekezzünk megtalálni az okát, hogy mi gyengíti az immunrendszerünket, és lehetőség szerint szüntessük meg. Ezek lehetnek a nem megfelelő táplálkozás miatti folyamatos gyulladások, a szervezet megerőltetése, a rossz alvás és a pihenés hiánya, stressz, mozgáshiány, szociális elszigeteltség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában