közeleg a tél

2020.11.29. 07:00

Felkészülten, jó műszaki állapotú autóval várjuk a mínuszokat

Ha felkerültek az autónkra a téli gumik, a hűtőrendszer fagyálló folyadékát is bemérettük, és az ablakmosó is bírja a mínuszokat, még mindig nem dőlhetünk hátra, hiszen be kell szereznünk néhány segédeszközt.

Juhász-Léhi István

Lefagyott ablak esetén semmiképpen se kapcsoljuk be az ablaktörlőt, amíg nem olvadt le a jég

Forrás: pixabay.com

A szabad ég alatt tartott autó gyakran lefagy telente, de induláskor ez esetben semmiképpen se kapcsoljuk be az ablaktörlőt, hiszen az odafagyott lapát leszakadhat, de akár az ablaktörlő motorja le is éghet. Hogy ezt megelőzzük, az autó leállítása után takarjuk le a szélvédőt az arra célra vásárolható hófóliával.

Ugyanakkor a hó és jég letakarítására bőven találhatunk seprűket, keféket és jégkaparókat. A tapasztalatok szerint az a jó, ha a jégkaparó éle műanyag, mert a fémkaparók ugyan hatékonyabbak, ám összekarcolják az üveget. Jó, ha használunk jégoldó spray-t, és a záraktól se sajnáljuk a jégoldó-zárolajozót! A távirányítós ajtózárású autók évekig nem használt zárjaival is meggyűlhet a bajunk, ha a nagy hideg miatt elgyengül az elem a távirányítóban, és a kulcsot a zárban nem lehet elfordítani.

Lefagyott ablak esetén semmiképpen se kapcsoljuk be az ablaktörlőt, amíg nem olvadt le a jég
Fotó: pixabay.com

Az utastérben az ablakoknál segítségünkre lehet a párásodás elleni spray, de jó, ha van nálunk egy kendő is, vagy erre rendszeresített törlő. Maradva az utastérben: a leolvadó latyakot el lehet kerülni, ha hótálcákat helyezünk el a szőnyegre. Készüljünk fel arra is, ha esetleg nem indul az autó. Elfér a csomagtartóban egy bikakábel vagy egy a motorindító spray is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában