Szűk körben búcsúztatják az óévet

2020.12.31. 16:00

Bulik és petárda nélkül telik el a szilveszter Veszprém megyében

A szilveszteri összejövetelek és bulik, melyek átsegítik az embereket az új évbe nemcsak az év lezárását jelentik. Ami az év első napján történik, az a néphit szerint később, az év során újra megismétlődik. Ezért az emberek, hogy az egész évi jó szerencsét biztosítsák, igyekeznek csupa kellemes dolgot cselekedni: vidáman, rakott asztal mellett, baráti társaságban lépnek az újévbe, minden jót kívánnak egymásnak. Az idei szilvesztert viszont rengeteg megszorítás mellett kell eltöltenünk, fiatalokat kérdeztünk arról, hogyan fogják idén elbúcsúztatni az óévet.

Horváth Virág

A szilveszter idén mindenkinél családiasan telik majd

Forrás: shutterstock

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása, és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. Petárdát máskor sem lehet árusítani, de ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni. Akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az is, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, felhasználására, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi.

A kijárási korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül, ebben az esetben a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint lehet. A szilveszteri szórakozási lehetőségek nem csak a fent említett két tényező miatt korlátozottak, hiszen 10 főnél többen még mindig nem tartózkodhatnak zárt térben, valamint a szórakozóhelyek sem nyithatnak ki.

A várpalotai Kovács Gergő a Napló kérdésére elmondta, az idei szilveszter csendesebb lesz és szűkebb körben fog megvalósulni.

- Nálunk a szilveszter mindig is kimondatlan családi esemény volt. Amióta a párommal élek, inkább az ő családja az, akikkel túlnyomórészt az ünnepeket töltöm. A szabályozások eléggé keresztbe tettek a terveinknek. Most a legfrissebb rendeleteket és korlátozásokat figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy itthon maradunk és a megszokottnál csendesebben fogjuk eltölteni a szilvesztert, szűkebb családi körben. Nem vagyok haragos ezzel kapcsolatban. Számomra talán ez a legmegfelelőbb módja az év lezárásának, hogy egy kicsit jobban elgondolkodjak, átérezzem mindazokat a nehézségeket, amikkel szembe kellett néznünk 2020-ban.

Soha nem tettem újévi fogadalmakat, idén sem lesz ez másképp. A 2021-es magamtól azt remélem, amit eddig mindegyik évben is vártam, hogy a meglévő- és elkövetkező problémák mellett is képes legyek megmaradni embernek – tette hozzá Kovács Gergő.

Tihanyi Kata, a Pannon Egyetem hallgatója pozitívan áll a megváltozott körülményekhez is, de negatívan érinti, hogy nem töltheti barátai körében a szilvesztert.

A szilveszter idén mindenkinél családiasan telik majd Fotó: shutterstock

- A születésnapom is pont szilveszter napjára esik, így duplán különleges számomra ez az ünnep. Szinte minden évben a közeli barátokkal gyűlünk össze, mindig a kisebb házibulikra esik a választásunk. Általában társasozunk, beszélgetünk, pezsgőzünk, és így együtt lépünk át az új évbe. A baráti társaság helyett ebben az évben otthon, szűk családi körben ünneplünk. Természetesen bánom, hogy így alakult, de ugyanakkor tudom, hogy fontos változtatni a szokásainkon annak érdekében, hogy végre megállítsuk a vírus terjedését.

Az egyértelmű, hogy a 2020-as év nem úgy alakult, ahogy terveztük, de én igyekszem mindig pozitívan látni a dolgokat, és éppen ezért arra koncentrálok, hogy mi az, amire megtanított ez az év. Megtanított a türelemre, és arra, hogy mennyire fontos értékelni az aprónak és nyilvánvalónak tűnő dolgokat az életben. Emellett nekem is sikerült új hobbikkal gazdagodni, amiket mindenképpen szeretnék folytatni a 2021-es évben is. Alapvetően pozitívan állok a jövő évhez, és bízom benne, hogy sokkal több pozitív élményt tartogat majd, mint 2020.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában