Finom meglepetések

2020.12.20. 07:00

Egyedi ünnepi ajándék egyenesen a kamrából

Az ünnep közeledtével törjük a fejünket, ki milyen ajándékot kapjon. Nem kell feltétlenül drága dolgokra gondolni, sokan örülnek a saját magunk készítette finomságoknak. Az alapanyagok pedig ott vannak a kamrában, pincében, zöldségesnél, csak körül kell néznünk egy kicsit.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sokszor a legjobb ajándék az, amely kézzel készült, és benne van a szeretet, annak a figyelme, aki készítette. A zöldségesnél még kapható körte, alma, birsalma, és a kamra polcain is találunk befőttet, lekvárt, fűszereket, a kertben pedig zöldfűszert, ezekből számos finomságot készíthetünk minden családtagnak. A szilvalekvárt feldobhatjuk egy kis narancscsal, szegfűszeggel, fahéjjal, mazsolával. A gyerekeknek egészséges ajándék lehet a cukormentes szilvalekvár, pláne, ha gyümölcszselé cukorkát is teszünk bele. Az gyümölcsléből készül, főzzük hozzá a lekvárhoz. A csokoládé és szaloncukor helyett egészségesebb édességet adhatunk.

A férfiaknak nyakkendő helyett jó ajándék lehet a lilahagyma- vagy vöröshagymalekvár. Vörösborral, almával főzzük meg a hagymát, karamellizált mézzel édesítsük. Kiváló reggelire, kolbászhoz, de a karácsonyi vacsora mellé szintén. A férfiaknak készíthetünk például vörösboros befőttet, abba tehetünk dekorációnak narancskarikát. A konyhában sürgölődő férfiak örülhetnek a fűszerolajnak. Szép formájú üveget keressünk hozzá, olívaolajba tegyünk rozmaringágat vagy kakukkfüvet. A friss zöldfűszereket pár napig hagyjuk szikkadni, aztán egy percre dobjuk lobogó forró vízbe, hogy fertőtlenítsük, különben megromolhat az olaj.

Levendulás sóval illatmécsest készíthetünk, remek ajándék lehet belőle karácsonyra Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Dísznek sem utolsó a fűszerolaj. A levendula itt-ott még mindig virágzik, de szárítva is tehetjük cukorba, sóba. A levendulás só remek fürdővízbe, lábáztatáshoz. Fűszernek is készíthetjük, a provanszi fűszerkeverék egyik alkotóeleme a levendula, amely pikáns ízt ad. Télen egy kis tányérba tehetünk belőle egy teamécses köré. Ahogy felmelegíti, párolog a só és kellemes illatot ad a lakásban. Jó lehet relaxáláshoz is. Nagy szemű tengeri sót használjunk, azzal rusztikusabb a látvány. A sót és a levendula egy részét aprítógépben daráljuk le és keverjük össze a maradékkal, a cukros levendulával is hasonlóan bánjunk. A többféle méretű só jó struktúrát ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában