Üde színfolt a székek palettáján

2020.12.27. 07:00

Formatervezési nívódíjat érdemelt ki Lakos Dániel hajlított vázas ülőalkalmatossága

A Magyar Formatervezési Díj 2020 egyik díjazottja volt a Lakos Dániel formatervező által megálmodott és a Balaton Bútor gyártotta Tilt karfás és karfa nélküli szék, amely 2019 őszén a London Design Fair kiállításon debütált. A magyar közönség a Salon Budapesten ismerhette meg a terméket, majd 2020 januárjában a párizsi Maison&Objet kiállításon is bemutatkozott a székkollekció, amelyre tavasszal már néhány közületi megrendelést is kapott a veszprémi gyár.

Molnár Sándor

Cser Anikó elmondta: Lakos Dániel megtalálta azt a formát, amely saját maga számára és a bútorgyár palettáján is egy új terméket eredményezett

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Cser Anikó, a Balaton Bútor Kft. belföldi értékesítési igazgatója a díj kapcsán elmondta, hogy a gyár életében manapság egyre nagyobb szerepet kap a dizájn. A gyár a formák és az okosbútorok kifejlesztése miatt tartja a kapcsolatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, míg az anyagok technológiai vizsgálatában a Soproni Egyetemmel közösen próbálnak meg előbbre lépni.

– A piaci verseny során mindenki szeretné magát megkülönböztetni az európai piacokról, illetve a világ más országaiból Magyarországra érkező modellek kapcsán. Mi azt az utat választottuk, hogy, felkarolva a magyar tervezőket – amiben segítséget kapunk a Magyar Divat & Design Ügynökségtől is –, termékeket fejlesztünk, és megpróbáljuk ezeket bevezetni mind a magyar, mind az európai, illetve a világpiacokon is – emelte ki az értékesítési igazgató, aki hozzátette még, hogy Lakos Dániellel már több éve dolgoznak együtt, és ő igazán fogékony a bútorgyár által alkalmazott hajlított vázas technológia alkalmazására, amelynek során nagyfrekvenciás préseken hajlítják a fát.

A fiatal formatervező találta meg azt a formát, amely saját maga számára és a bútorgyár palettáján is egy új terméket eredményezett.

– Több mint tíz éve foglalkoztat az a gondolat, milyen módon reprodukálható a természetet alkotó, majdnem azonos elemek ismétlődése egy-egy ipari termék esetében.

Békalencsék a tavon, buborékok az ásványvízben, a fa levelei, fűszálak a réten – pont attól szépek, mert sokan vannak és nem teljesen ugyanolyanok – nyilatkozta egy interjúban a fiatal formatervező a Tilt székek inspirációjáról, amelyek hajlított vázas elemekből állnak össze. Különlegességük, hogy van egy palástjuk és jobbos, illetve balos lábaik.

Érdekesség, hogy készítésük során csavarokat egyáltalán nem használnak, annak ellenére, hogy sem kötőelemet, sem kávaszilárdító elemet nem alkalmaznak, csak ragasztják az elemeket. Mégis ugyanazokkal a paraméterekkel bír a termék, mint a hagyományos négylábas székek.

Cser Anikó elmondta: Lakos Dániel megtalálta azt a formát, amely saját maga számára és a bútorgyár palettáján is egy új terméket eredményezett Fotó: Molnár Sándor/Napló

A díjat odaítélő bírálóbizottsági indoklása szerint: „Ha a szék részeit tekintjük: a lábakhoz szervesen csatlakozó, egy elemből készült üléslap és háttámla ergonómiai szempontból kiérlelt vonalvezetésű. Az üléslap tapadása a lábakhoz, a háttámla támasztás nélküli megoldása maximálisan kihasználja a rétegelt lemezben rejlő rugalmas mozgást, de nem teszi bizonytalanná a használhatóságát. Kiváló, példaértékű kialakítású, a hazai és külföldi piacon is versenyképes termék született.”

– Remélhetőleg a formatervezési nívódíj, amellett, hogy Lakos Dani nevét a kirakatba teszi, ráirányítja a figyelmet a Balaton Bútorra is. Mi részt veszünk abban a munkában, amely formálja a közízlést, és próbálunk olyan terméket adni a magyar piacnak, hazai gyártmányként, amely a világpiacon is megállja a helyét – hangsúlyozza Cser Anikó értékesítési igazgató.

A veszprémi gyárban bútorcsalád elven fejlesztenek, ami azt jelenti, hogy először megalkotják az alap ülőbútort majd ezt bővítik később asztal-, fotel- és kanapéváltozatokkal. Így lesz ez a díjazott Tilt székek esetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában