tűztorony, notre-dame, chrysler building

2020.12.05. 11:00

Méltó helyüket keresik a zirci születésű makettkészítő alkotásai

Veszprémtől New Yorkig a fél világot beutazhatnák az érdeklődők a néhai Kukoda Árpád makettjeit szemlélve – az ügyes kezű mesterember alkotásai azonban egyelőre a kíváncsi szemek elől elrejtve, egy Cholnoky-lakótelepi lakásban várják, hogy az őket megillető helyre kerülhessenek.

Sövényházi János

Kukoda Árpád Zircen született, rádió-tv műszerész volt az eredeti szakmája. Családjával 1981-ben költözött Veszprémbe, és 2011-es nyugdíjazása után kezdett makettkészítéssel foglalkozni.

A makettek sorából természetesen a szülőváros, Zirc ciszterci apátságának temploma sem maradhatott ki

- Annyira szerette csinálni, hogy szinte minden idejét a hobbijának szentelte – mondja Marika, Árpád özvegye. – Egy-egy alkotás elkészítése két-három hónapot is igénybe vett, ilyenkor reggel 7-kor már a garázsban volt (ott rendezte be a műhelyét), és csak ebédelni jött fel, hogy aztán estig folytassa a munkát.

Árpád számára a makettkészítés nemcsak a szabadidő hasznos eltöltését jelentette, hanem tanulást is, hiszen mindig adatgyűjtéssel kezdte a munkát. Olyan épületeket választott, amiket saját szemével is volt alkalma megtekinteni utazásai során, egyedül Pisába nem jutott el, a nevezetes ferde tornyot nem láthatta „élőben”.

Aprólékos munkával készültek a New York-i, art deco stílusú Chrysler Building ablakai – nem kevesebb, mint 3640 darab

A saját fotók mellé aztán az összes fellelhető adatot összegyűjtötte az adott épületről: méreteket, alaprajzot, ha volt, 3D-s programban is használható tervrajzot. A méretek alapján határozta meg, hogy milyen arányú legyen a makett.

Ezután kezdődött a gyakorlati munka. Háromrétegű falemezzel dolgozott, csiszolás után minden darabot a méretaránynak megfelelően megszerkesztett és gépi fonalfűrésszel körbevágott. Az ablakok helyénél befúrt, majd átfűzte a fűrészlapot és kivágta őket. Végül az egyes darabokat Technokollal vagy más faragasztóval összeillesztette.

Így készült el többek között a veszprémi Tűztorony, a pisai ferde torony, a párizsi Notre-Dame, a New York-i Chrysler Building, a zirci apátsági templom, vagy egy ipartörténeti kuriózum, a 18. században épült Somló hegyi taposókút működő makettje.

A Tűztorony (korábbi nevén Vigyázótorony) egyike Veszprém jelképeinek és legrégibb épületeinek – kiváló téma minden makettkészítőnek

A jáki templom kicsinyített mása magántulajdonba került, a szegedi fogadalmi templom pedig Árpád halála miatt csupán félig készült el – ennek befejezését bátyja vállalta magára.

A szegedi dómot Árpád már nem tudta befejezni, bátyja fogja elvégezni rajta az utolsó simításokat

Az évek során elkészült maketteket 2017-ben a Március 15. utcai könyvtárban és a Rózsa úti Általános Iskolában is kiállították.

Az intézmény makettje 2017 óta a Rózsa úti iskolában látható Fotó: Penovác Károly/Napló/Archív

Az oktatási intézmény abban az évben ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját, ebből az alkalomból Árpád vállalta, hogy megépíti az iskola makettjét. A miniépület végül annyira jól sikerült, hogy azóta is ott látható az iskolában.

A jubileumi kiállítás alkalmából Kukoda Árpád a makettkészítés rejtelmeibe is beavatta a Rózsa úti Általános Iskola diákjait Fotó: Penovác Károly/Napló/Archív

Férjének 2019-es halála óta Marika, az özvegy viseli gondját a maketteknek – egyelőre a lakásban –, ám szeretné, ha a kis remekműveket a nagyközönség is megcsodálhatná. A legoptimálisabb az lenne, ha olyan intézménybe kerülnének, ahol nemcsak kiállítóteret biztosítanak nekik, de a karbantartásuk, állagmegóvásuk is megoldható lenne.

Marika szeretne megfelelő helyet találni a maketteknek

– Térlátás, kézügyesség és rengeteg türelem, sorolta a férjem, amikor arról kérdezték, mi szükséges egy-egy ilyen makett elkészítéséhez – mondja Marika. – Bízom benne, hogy a sok-sok munkaórával, fantasztikus türelemmel és kézügyességgel megépített alkotások sokak számára fognak örömet okozni, ha sikerül megfelelő helyet találni nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában