Napló archív - 1970. január 1.

2021.01.01. 09:00

Hóval-faggyal köszöntötték az új esztendőt ötven éve Veszprém megyében

Fél évszázaddal ezelőtt a Napló munkatársai számos cikket írtak arról, hogy a remekül sikerült szilveszteri mulatságok után bizony fokozott óvatossággal vethették csak bele magukat a megye lakói a frissen beköszöntött 1970-es évbe. Ennek részben a művelődési házakban és a vendéglátó egységekben felhalmozott pezsgők mennyisége, részben pedig a hatalmas havazás volt az oka.

veol.hu

Forrás: archív

A Napló 1970. január 1-i száma több képet is közölt a ma már nem mindennapinak mondható havazásról. Egykori tudósítónk – Birkás – arról is beszámolt, hogy a megye bizonyos helyein hófolyósokon keresztül lehetett csak autózni az utakon. Már amikor lehetett:

„A havas országúton fénypontok közelednek: autók lámpái. Úgy tűnik, nagyobb a forgalom mint nyáron. Ez azonban csak látszat. Lassan, egymás mögé zárkózva haladnak a járművek. Előzni nem tanácsos, de sok helyen nem is lehet: több méter magas hófalak között keskeny folyosó az út, egyetlen kocsi fér el.”

Fotó: archív

A cikk rendkívül lírai stílusban mutatott be be két feszültséggel teli életképet, amelyek éppen ötven évvel ezelőtt játszódtak le Márkó közelében, illetve a veszprémi Hóvirág utcában:

„Hangjelzés után indulunk a folyosó „szájába”. Túl vagyunk a felén, amikor hatalmas teherautó gördül elénk, néhány méter a távolság. Kanyarog a folyosó, a háromméteres hófalon nem lehet átlátni. Ha gyorsabban hajt a vezető, elgázol a monstrum. Akadozva, a fehér falaknak ütközve tolat. Néhány métert negyed óra alatt. Mögöttünk már hosszú teherautó-oszlop áll. (A minap betelefonáltak a kapitányságra, hogy menjen egy rendőr a veszprémi Hóvirág utcába, mert az egyetlen járt nyomon szembetalálkozott két autó. Nem ütköztek össze, de fél órája vitatkoznak, hogy melyikük tolasson hátra.)„

A korabeli Napló megemlékezett arról is, hogy a hatalmas hónak a Veszprém megyei gyerekek természetesen nagyon örültek:

Fotó: archív

Az 1970. január 3-án megjelent szám egyik fotójának tanúsága szerint ötven évvel ezelőtt a Balaton jegén is köszönthették az új esztendőt a megye lakói:

Fotó: archív

Boldog Új Évet Kívánunk Mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában