Ökumenikus istentisztelet

2021.01.16. 07:00

Idén is meghirdetik a Krisztus-hívők egységéért szervezett ökumenikus imahetet

Ökumenikus imanyolcad helyett csak egy istentiszteletet szerveznek Veszprémben jövő vasárnap a Szent Margit templomban

Balla Emőke

20200119 Veszprém, Ökumenikus imahét kezdete a székesegyházban: Steinbach József református püspök hirdetett igét. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Idén is meghirdetik a Krisztus-hívők egységéért szervezett ökumenikus imahetet, imanyolcadot. Az idei imahét anyagát a svájci Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette. A választott téma („Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek”) Jn 15,1-17-en alapul, és kifejezi a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére.

Az ökumenikus imahét január 17-től 24-ig tart. Az országos ünnepi nyitó istentisztelet január 17-én, vasárnap 19 órakor lesz Budapesten, a Szent István-bazilikában. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, igét hirdet Steinbach József református püspök. Az ünnepi liturgiában a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői szolgálnak.

A MEÖT elnökségének javaslata alapján az ökumenikus imahét a tagegyházak aktuális járványügyi intézkedéseinek betartása mellett tartható meg. Vannak települések, ahol megszervezik, máshol viszont elmaradnak az alkalmak. Veszprémben úgy döntöttek, hogy a pandémia miatt nem tartják meg az imanyolcad hétköznapjain a korábban gyakorlattá vált ökumenikus istentiszteleteket, egymás templomainak, közösségeinek meglátogatását, a közös imaalkalmakat. A szervezők arra buzdítanak minden testvért, hogy egyéni imádságaikban fohászkodjanak otthonaikban a Krisztusban hívők egységért. Egyetlen közös alkalmat, ökumenikus istentiszteletet szerveznek az imanyolcad zárónapján, január 24-én, vasárnap 16 órakor a város legnagyobb befogadóképességű templomában, az Árpád-házi Szent Margit templomban, ahol a személyek közti védőtávolságokat leginkább meg lehet tartani.

Az ökumenikus istentiszteletet Udvardy György érsek vezeti, igét hirdet Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában