Évente egyszer érdemes

2021.01.02. 07:00

Időben vizsgáltassuk át a kerti gépeinket!

Bár még odébb van a tavasz, nem árt azonban beütemezni a kerti gépek ellenőrzését, karbantartását, hogy mire szükség lesz rájuk, csatasorba állíthassuk mindet.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

A legtöbb esetben azért hibásodnak meg kerti gépeink, mert nem megfelelően tartjuk karban vagy nem készítjük elő őket a téli leállás után a tavaszi kerti munkálatokra. Azért, hogy a tennivalókat minél kevesebb fennakadással kezdhessük el, érdemes szakszervizben átvizsgáltatni azokat. A szervizigény minden típusnál eltérő, és rengeteg körülménytől függ.

Fontos azonban, hogy legalább évente egyszer elvigyük szakszervizbe a gépet, hiszen például olaj-, gyertya- vagy szűrőcsere javasolt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szervizelésre a legtöbb esetben már meghibásodott gépet visznek a géptulajdonosok, pedig az átvizsgálás és a karbantartás feladata az állapot megóvása lenne. Benzines gépek esetén a szervizelések alkalmával általában olajat és szűrőt cserélnek, de a kések élezése, valamint a gyertya, illetve a forgó-kopó alkatrészek ellen­őrzése sem maradhat el.

Ha nem gondolkozunk elő­re, nagy anyagi kárt okozhatunk magunknak. Az embereknek legtöbbször addig eszükbe sem jut, hogy szükségük van általános átvizsgálásra vagy karbantartásra, amíg meg nem hibásodnak a gépek. Szervizelésre az otthoni próbálkozások és az ismerősöktől való segítségkérés a legjellemzőbb, pedig a szakmai támogatás mindenki számára elérhető. Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek a kerti gépek üzemeltetésével kapcsolatban elkövetnek, az a benne felejtett üzemanyag, hiszen hosszabb üzemszünetek előtt a motorból ki kell járatni, az üzemanyagtankot pedig ki kell üríteni.

Kolontári Gyula kereskedő szerint a téli pihenő után fontos mielőbb átnézetni szakszervizben a kerti gépeket Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A szakemberek minden eset­ben azt javasolják, hogy a téli leállás után érdemes szakszervizben átnézetni a kerti gépeket, hiszen így megkímélhetjük magunkat a felesleges idegeskedéstől, illetve a pénztárcánkat egy nagyobb anyagi kiadástól. További nagy előnye a szakértelem és a gyorsaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában