Tartalmas egytálételektől a fánkokig

2021.01.30. 07:00

Olcsó és tápláló farsangi finomságok a család asztalára

A farsang a habzsolások, a nagy evések időszaka a hagyományok szerint, de szakértőnk inkább ahhoz adott tanácsokat, hogyan tudunk ilyenkor tápanyagban gazdag ételeket készíteni olcsón is.

Rimányi Zita

Budai Emília

Fotó: Nagy Gábor

- Kocsonyákat, kocsonyaszerű ételeket ebben az időszakban is hagyományosan szoktunk fogyasztani, érdemes is ilyesmit otthon, háziasan elkészíteni. Emellett én azt szoktam ajánlani, hogy tartalmas egytálételek kerüljenek a családok asztalára, olyanok, amelyek összetevőit a legtöbben szeretik és tápanyagban gazdagok. Karácsonykor amúgyis valószínűleg több édességet fogyasztottunk a szokásosnál, ezekben a téli hónapokban érdemes a vitaminok bevitelére figyelni – kezdte tájékoztatását Budai Emília várpalotai szakácsoktató és rögtön meg is osztotta egyik kedvenc receptjét olvasóinkkal. Kockára szokott vágni hetvenöt dekagramm húst, akár pulykahúst vagy csirkemellet, sertéscombot vagy -lapockát. A vöröshagymát szintén felkockázza, a gombát cikkekre vágja, nem túl apró darabokra. Zöldborsót, ananászdarabokat és paprikakrémet is tesz mindehhez, amikor egy tepsibe vagy római tálba rakja az összetevőket. Kerül hozzá chili, két leveskocka, tejszín, só, bors is és vízzel kell felengedni. Attól függően, mennyi folyadékot teszünk hozzá, lehet levesszerű is a végeredmény, amikor elkészül a sütőben mintegy két óra alatt.

Természetesen a fánkokat is meg kell említenünk, ha farsangi finomságokat ajánlunk. A hagyományos szalagos fánkot szakértőnk harminc deka lisztből készíti, ahhoz két dekagramm langyos tejben felfuttatott élesztőt tesz. Egy egész tojást is felhasznál, de az helyettesíthető három tojássárgájával is. Egy evőkanál szesz, például pálinka is kerül a tésztájába, ennek az a haszna, hogy nem szívja majd túlságosan magába a zsiradékot sütéskor. Persze előtte még a masszát kevés vajjal, tejjel össze kell dolgozni, nokedlisűrűségűre. Emília rendre jól kidagasztja, negyvenöt percig keleszti is, azaz ennyi időre letakarva meleg helyre rakja. Aztán lisztezett deszkán két ujjnyi vastagságúra kinyújtja. Tanácsa alapján óvatosan kell bánni a sodrófával, majd a kerek formák kiszaggatásakor a pohárral határozott mozdulattal kell a tésztadarabokat félrehúzni és nem szabad tapogatni. Ha így járunk el, akkor lesz szép szalagja a fánkoknak, miközben a forró olajban elkészülnek. Sütéskor, ha nagyobb kerek darabokat szaggattunk ki, nyolcasokat is formálhatunk a tésztából, ha pedig csak egy lyuk kerül a közepére, akkor fakanálra felfűzve is lehet kínálni a gyerekeknek.

Azt szoktam ajánlani, hogy tartalmas egytálételek kerüljenek a családok asztalára, olyanok, amelyek összetevőit a legtöbben szeretik, és tápanyagban gazdagok – mondja Budai Emília várpalotai szakácsoktató Fotó: Nagy Gábor

Túrós fánkokkal is meglephetjük a családot és krumplilángossal is. Utóbbi nem édes fánkféle, hanem egy sós változat. Különleges és akár köret is lehet. A csörögefánkhoz pedig szintén adott tanácsokat Budai Emília. Huszonöt deka lisztet használ hozzá, három tojássárgát, öt deka vajat, másfél dekagramm, az előbb említett módon felfuttatott élesztőt, kevés tejfölt, olykor vaníliás cukrot és kis citromlét is. Az összetevőket összegyúrja, ennek a tésztának kicsit keményebbnek kell lennie és nem muszáj keleszteni. Aki akarja, húsz percig azért pihentetheti. Szakértőnk három milliméter vastagságúra szokta kinyújtani, majd derelyevágóval csíkozza fel. Lehet téglalapformákat alkotni, azokat bevagdosni, lehet a csíkokra csomót kötni, ilyenkor a formázásnak számos változata lehet. Miután olajban kisütöttük, még melegen forgassuk porcukorba a csörögefánkot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában