édes finomság

2021.01.07. 11:00

Széles a választék a veszprémi piac mézespultján

Mézet árulunk, de most kevés a vásárló is. Egy kicsit üres a piac, kevesen vagyunk árusok, egy kicsit meglepő az év indításaként – fogalmazott a pápai Ihász Martin, aki mézet árult a veszprémi piacon.

Juhász-Léhi István

20210105 Veszprém a Vásárcsarnok az év első napjaiban Ihász Martin Pápáról, Ihász József méhész fia Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

– A szilveszteri koccintáskor nem fogadtam meg semmit, de reménykedem, hogy jobb lesz, mint a 2020-as év – mondta a Naplónak a fiatalember. – Őstermelők vagyunk, édesapám méhészkedik, neki segítek be, miközben megszereztem én is az őstermelő igazolványt az egyetemi szünetben. Az intézményben – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulok – most távoktatás van, ám természetesen hiányoznak az ottani társak. Azonban most a család és a családi vállalkozás van fókuszban, amit nem bánok. Nagyon bízom abban, hogy hamarosan beindul a jelenléti oktatás az egyetemen is és visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, folytatni tudjuk a tanulmányokat.

Sok asztal üresen állt a hét elején a veszprémi piacon
Fotó: Penovác Károly/Napló

Ihász Martin kiemelte: édesapja két évtizede foglalkozik méhészkedéssel, a kaptárak Pápa mellett vannak azóta is. Széles palettából válogathatnak azok, akik a veszprémi vásárcsarnok asztalai között felkeresik a mézespultokat. Ihászéknál a fajta mézeken kívül hárs, aranyvessző, selyemkóró, erdei méz is megtalálható, ahogy láttuk, több mint tízféle mézfajta állt az asztalon. Elmondása szerint a legkülönlegesebb talán a gesztenyeméz, amit a méhek a szelídgesztenyefa virágjairól gyűjtenek.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A gesztenyeméz magas ásványianyag-tartalmú, vértisztító hatású és a népi gyógyászat szerint megakadályozza a trombózis kialakulását, de mondják, hogy érgyulladásnál, visszértágulatnál is alkalmazható, ráadásul kiváló vérszegénység ellen, kimerültség és étvágytalanság esetén.

A pápai Ihász Martin egyetemista, a családi (méz)vállalkozásban segít
Fotók: Penovác Károly/Napló

– Nekem is az egyik kedvencem! – mondta Martin búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában