élet hamvazószerdától nagypéntekig

2021.02.20. 15:00

A böjt nem csak testi, de lelki-szellemi megtisztulás is – Molnár Lajossal beszélgettünk

Molnár Lajos közel tíz éve böjtöl minden évben. Böjtről, kísértésről, csapatszellemről beszélgettünk az Ősiben élő tanárral.

Horváth László

Elől Molnár Lajos, balra hátul Katona Péter, jobbra Jáger Zoltán

Forrás: Családi

- Majd tíz éve a három fős baráti társaság együtt kirándultunk a Börzsönyben. Kollégánk voltunk, együtt szerveztünk táborokat, közösen jártuk be az ország különböző vidékeit. A csapat egyik tagja katolikusként tartotta a böjti időszak előírásait, mi pedig úgy gondoltuk, a következő évtől kezdve csatlakozunk hozzá.

Molnár Lajos, tanár akkor már évek óta rendszeresen tartott léböjt kúrákat (heti rendszerességgel), így a lemondás nem okozott neki újdonságot. A Molnár Lajos, Jáger Zoltán, Katona Péter által alkotott társasághoz később csatlakozott bátyja, István is, így hamvazószerdától nagypéntekig most már négyen közösen tartják magukat a böjthöz.

- Van eltérés köztünk, ebben az időszakban én nem eszem húst, de ilyenkor alkoholt sem fogyasztok. Sőt az utóbbi években én a karácsony előtti, háromhetes adventi böjtöt is tartom.

A böjtnek van egy fizikai része, de számomra ehhez szorosan hozzátartozik a lelki-szellemi megtisztulás is.

Gondolatok, érzések tisztaságát is igyekszem összekapcsolni a testi tisztasággal.

Persze, az ember jól csinálja, a lelki és szellemi egyensúly megmarad. Én próbálok erre törekedni, ennek a hármas egységnek a vonalán.

A rendszeres böjt testi szintű eredményei is nagyon szemmel láthatók. Nem véletlen, hogy a népi hagyományokban a farsangi dőzsölést, a falusi disznóvágásokat, amikor mindenki eltelik kissé, váltja egy tavaszi megtisztulás, ahogy a természet is megújul, úgy az embernek is kell egyfajta frissesség, amire a húsmentes időszak nagyon jó megoldás. Már a böjt első hetében is lehet tapasztalni kisebb pozitív változásokat, a végére pedig egy általános, folyamatosan jelenlévő frissességet, fittség-érzetet.

A böjtöléssel kapcsolatban sokaknak túlzó elképzeléseik vannak. Sokan nem is tudják, mit lehet, mit nem lehet enni.

- Ez egyéni elhatározás legtöbbször.

Nálam a hal kivétel például. Halat eszünk, de nyilván vannak olyan böjtök, ahol a hidegvérű állatok sem férnek bele. A másik kitétel, hogy a vasárnapi húslevest nem hagyjuk el, természetesen csak a levét. Annyira kultikus étel számunkra, annyira megszoktuk az évtizedek alatt, hogy nem szeretnénk ezt elhagyni.

Elől Molnár Lajos, balra hátul Katona Péter, jobbra Jáger Zoltán
Fotó: Családi

És hogy hogyan lehet megszokni, hogy a mindennap fogyasztott ételeink egy részét egyszerre elhagyjuk? Nincs-e ott a kísértés minden családi ebéd, baráti összejövetel alkalmával?

- A kísértés mindig és mindenhol ott van. A bátyám számára a szalonna hiányzik ilyenkor, van, aki számára a csokoládé elhagyása lenne a legfájóbb. A családom szokásosan táplálkozik ilyenkor is. A feleségem időről időre csatlakozunk hozzám a böjtben, de például idén épp nem. A gyermekeim még kicsik hozzá, csak a testi részét fognák fel a böjtnek, és amúgy is azt tartom, hogy a fiatal szervezeteknek szüksége van azokra a tápanyagokra, állati fehérjére, amiket a hússal vihetnek be.

- Baráti összejöveteleken persze jól esne együtt borozni a többiekkel, de épp ez a lényeg.

Hogy egyfajta tartást ad, hogy mégis meg tudom állni.

Ezekbe a helyzetekbe is bele kell menni, mert erősítik az embert. Még nem fordult elő az elmúlt tíz évben, hogy megszakadt volna az ember.

Molnár Lajos elmondta, a böjti időszak lezártát igyekeznek mindig egy közös reggelivel lezárni a barátaival.

– Elvégre ez egy bizalmi kapcsolat. Egyfajta közös tartást ad, hogy többen csináljuk együtt. Erőt ad, hogy tudjuk, a többiek is tartják. Ez az összetartozástudat, csoporthoz tartozás amúgy is nagyon fontos a mai világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában