emberre nem veszélyes

2021.02.27. 11:00

Imádja a Balaton környékét az ország csúcsragadozója

A viszonylag kis testű aranysakál még a vaddisznó malacot is elkapja, nem gondoltad volna, de ő az ország csúcsragadozója! Kedvelt élőhelye a Kis-Balaton, és a Balatontól délre eső területek.

likebalaton.hu

A vadmalacot is elkapja az aranysakál

Forrás: Mészáros Annarózsa

A keszthelyi Vadászati Múzeumban nem csak a távoli afrikai dzsungelek, ázsiai hegyvidékek állatvilágát ismerhetjük meg, hanem a hazánkban is élő fajokat is, olvasható a likebalaton cikkében.

Magyarország csúcsragadozója

Szürke farkas csak elvétve, Észak-Magyarországon található, így a csúcsragadozónk az utóbbi években az aranysakál lett. Hívják nádi farkasnak, toportyánnak, réti farkasnak, s ha máshonnét nem ismerős, akkor Arany János Toldi című művében olvashattál róluk.

Bundájuk színe lehet zsemlesárga, de vörös is, melyet a bordájukon fekete szín tör meg, súlyuk 12-16 kg, testhosszuk 65-105 cm, marmagasságuk 45-50 cm.

– A mi vadászterületünkön 2010-ben lőttük az elsőt, azóta elszaporodtak, ma 60-70 darab él itt, tíz éve még 80-100 őzet tudtunk évente lőni, ma szinte nincs őz a területen. Somogy megyében, ami gazdag dámszarvasban, szinte már nincs borjú a rudlikban, mert összefogdossák őket – mondja Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum igazgatója.

Az aranysakál emberre nem veszélyes, természetes ellensége nincs, ahol megjelennek, visszaszorul a rókaállomány is.

Szívós állatok, hosszú üldözésre is képesek, akár 40 km/h sebességgel is tudnak futni, falkában vadásznak.

A vaddisznókoca mellől ellopják a malacot, addig ingerlik, hajtják az anyaállatot, míg az magára hagyja a kicsinyeit. A megfojtott malacért csak akkor mennek vissza, ha a koca már hátrahagyva azt, továbbáll. Nagyon okos állatok, erre még egy érdekes példát is tudok mesélni.

A vadmalacot is elkapja az aranysakál
Fotó: Mészáros Annarózsa

Egy vadásztársam kint volt vadászni, jött egy aranysakál, a szájában egy lerágott őzfejjel. A vadász meglőtte az aranysakált, nem ment le azonnal a magaslesről. Öt perccel később jött egy másik állat. Mire én a helyszínre értem, megjelent a harmadik példány is.

A sakál már összeköti a lövés hangját a könnyen megszerezhető zsákmánnyal, tudja, vagy belsőség lesz ott, vagy egy sebzett állat, ez könnyű préda, azt eszik, amihez a legkevesebb energiát kell felhasználni.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában