körkép

2021.02.07. 07:00

Szeretetteljes gazdi – A felelősségen van a hangsúly

Általában hajlamosak vagyunk az állattartókat két csoportra osztani. Az egyik csoport „csupán” szereti a háziállatokat, míg a másik ért is hozzájuk. A felelős állattartás világában ez a két csoport egy és ugyanaz, ennek a szemléletnek kellene általánosnak lennie.

Horváth Virág

A kiskedvencekkel foglalkozni kell

Fotó: Horváth Virág/Napló

Itt a felelősségen van a hangsúly, hiszen ezt a fogalmat értjük, amikor a gyermekünkről van szó: nem etetjük kisbabánkat véres marhasteakkel, és nem adunk neki cukros kólát, orvoshoz visszük, ha lázas, és kicseréljük a pelenkáját, ha tele lett…

A feladatok végeláthatatlan folyamatában, az állandó készültségben és a folytonos aggódásban mégis a legnagyobb feladat, hogy feltétel nélkül szeressük a gyermekünket. Háziállatainknál ugyanezt a felelős gondolkodást és szeretetet kell alkalmaznunk. Észre kell vennünk, ha Luluka kedvetlen, vagy Dönci nem akarja meginni az itatójába tett vizet. Foglalkoznunk kell vele, ha Pötyi egyszer csak nem mer bemenni a cicaházba, vagy kibillen egy pillanatra az egyensúlyából, hiszen ez mind intő jel lehet.

A kiskedvencekkel foglalkozni kell
Fotó: Horváth Virág/Napló

Nem szakértők és műkedvelők, hozzáértők és szeretetteljes gazdik csoportjára kell osztanunk az állattartókat, hanem szakértő műkedvelővé kell válnunk mindannyiunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában