egészség

2021.03.06. 11:00

Aranyat érő kezek: Masszőrök munkája koronavírus-járvány idején

Több masszőrnek csak enyhén esett vissza a forgalma a koronavírus-járvány miatt. Van, aki szünetelteti vállalkozását, mert alig jelentkeztek az utóbbi időben olyanok, akik masszázsasztalára feküdtek volna, és akad olyan szakember, akinél egyre többen igényelnek időpontot, épp a fertőzésveszély hatásai, a bezártság miatt kérnek lazító, relaxáló kezelést, pedig korábban nem jártak masszőrhöz.

Rimányi Zita

20210303 Veszprém Boros Attila masszőr Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Érezhető a forgalomnak a járvánnyal összefüggő visszaesése. Főleg novemberben tapasztaltam, amikor lerövidítették a boltok nyitvatartását, és az időseknek külön idősávot is biztosítottak. Így több vendégemnek a szűkített bevásárlási lehetőségei miatt arra már nem maradt ideje, hogy hozzám eljöjjön. Aztán decemberben már többen közülük is újra időpontot kértek – mondta el Boros Attila veszprémi masszőr, aki mintegy tíz éve dolgozik ebben a szakmában.

Boros Attila mintegy tíz éve dolgozik masszőrként
Fotó: Penovác Károly/Napló

Külön óvintézkedésekre a koronavírus miatt nem kellett költenie, mert eddig is nagy gondot kellett fordítania a tisztaságra, a higiéniára. Azok a visszajáró vendégei maradtak el, akik elvesztették munkájukat. Akik járnak hozzá, azokon érezhető, hogy megterheltebbek. Akik ülőmunkát végeznek, azoknak tapasztalatai alapján ehhez otthon kevésbé ideális lehet a környezetük, például a székük. Így nagy szükségük lehet a mozgásra és a masszázsra is.

Kovács Károly szintén mintegy tíz éve foglalkozik masszőrködéssel. Kicsit kevesebb a feladata a járvány kitörése óta. Akik elkapták a fertőzést, azok hozzá se tudtak elmenni egy ideig. De egyébként is hullámzó a vendégforgalma, ennek nem mindig tudja az okát. Nála csak maszkban tartózkodhatnak a páciensek, többször alkalmaz fertőtlenítést, minden vendége után felmos. Amikor beszélget velük, legtöbbször a koronavírus a téma. Szerinte valószínűleg azokat viselik meg jobban a bezártság hatásai, akiknek korábban is stresszesebbek voltak a mindennapjaik. Nála jellemzően lazító masszázst kérnek, attól jobban érzik magukat.

Réthy Ottó gyógymasszőr jelenleg szünetelteti vállalkozását, annyira visszaesett a forgalma. Szerinte a járvány miatt sokan félnek a közvetlen kontaktustól, ami szakmájában elkerülhetetlen. Reméli, hogy hamarosan lassul a vírus terjedése, és újra dolgozhat. Jelenleg a helyzetét a vendéglátásban előálltakhoz hasonlónak tartja. Kellner Hajnalka masszázsterapeutához viszont egyre többen jelentkeznek be. Augusztusban kezdett ezzel a munkával foglalkozni. Az a tapasztalata, hogy nem lebecsülhető a járvány lelki hatása, a kevesebb programlehetőség. Nála is az erősebb átmasszírozás helyett inkább relaxáló kezelést kérnek a vendégek, hogy lelassulhassanak, megnyugodhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában