A tagságot megviseli a pandémia időszaka

2021.03.22. 07:00

Bővült a Tördemic Néptáncegyüttes taglétszáma

A Tördemic Néptáncegyüttes taglétszáma az utóbbi egy évben gyarapodott a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is.

Tóth B. Zsuzsa

Hegymagason még sikerült elindítani a hagyományok felelevenítését a járvány előtt, azonban befejezni már nem tudta ezt a több települést is érintő programját a táncegyüttes

Forrás: Archív

Az együttest vezető Szabó Csabától megtudtuk, néhány tag ugyan elköszönt, de annál többen érkeztek. Az immár közel száztagú együttes egy újabb, a negyedik csoport elindítását tervezi, melybe a nagycsoportos óvodások és az első osztályos iskolások léphetnének be.

– Tavaly tavasszal, a vírus megjelenésekor éppen a gyenesdiási versenyre készültünk, amelyet az előző évben megnyertünk. Egy napon múlt a részvételünk, és aztán jó ideig hetente maradtunk le egy-egy, az együttest érintő jelentősebb eseményről. Nem próbálhattunk, ezt pedig online kapcsolattal nem lehet megoldani, ennyi embert nem lehet egyszerre tanítani. A táncosok egy-egy feladatot kaptak, a szinten tartás volt csak megoldható. A későbbi enyhítés során aztán már kirándulhattunk, de még nem tudtunk próbálni zárt térben. A nyári időszakban hozzávetőlegesen csak öt műsort adtunk, azokat is kis csoportokban – emlékezett vissza Szabó Csaba.

Hegymagason még sikerült elindítani a hagyományok felelevenítését a járvány előtt, azonban befejezni már nem tudta ezt a több települést is érintő programját a táncegyüttes Fotó: Archív

Mint mondta, nemcsak érzelmileg, hanem anyagilag is megterhelte őket ez az időszak. A gyerekek nőnek, teljesen új garnitúra ruhát kellett beszerezni számukra, ebben pedig csak a pályázati támogatások segítettek. – Most sem tarthatjuk meg a programjainkat, és azóta sem tudtuk valóra váltani a tervünket, amely nagyjából tíz faluban a helyi néphagyományok „visszatanítására” irányul. A folyamatot elkezdtük, de csak néhány helyen tudtuk visszahozni a hagyományőrzést. Nagyon megviselte a tagokat egyikünk, Csánitz Márk tavalyi halála, még pszichológus segítségére is szükség volt. Márk szelleme azonban velünk van ma is, a kisebb táncos foglalkozások pedig segítettek feldolgozni a tragédiát. Aztán megint csak az online próbák maradtak. Az alapfokú művészeti iskolákban nem tiltották a táncot, így hetente egyszer próbálhattunk rövidebb ideig – jegyezte meg az együttes vezetője.

A táncegyüttes tagjai tartják egymással a kapcsolatot. Szabó Csaba szerint nagyon jó, hogy többen lettek, de a minőségen nem tudtak erősíteni az elmúlt egy év alatt. A gyerekek szóló tanulmányi versenyeken vesznek részt, és ott lehettek a kiscsőszi regionális néptánctalálkozón.

– Azonban nincs jövőképünk, miközben párhuzamosan visszük a hagyományőrző és a táncházmozgalmi vonalat. Érdekes, hogy míg korábban tiltani kellett a gyerekeket az internettől, egy éve ez az összekötő kapocs köztünk. Furcsa helyzet. Azonban segít a fiatalok egymás társasága iránti igénye, élni akarása, a korábban megszerzett jó alapok most kamatoznak – szögezte le Szabó Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában