vázméret és a bicikli fajta

2021.03.20. 20:00

Jön a jó idő, hogyan válasszunk kerékpárt?

Hegyikerékpár? Országúti? Esetleg trekking? Netán e-bike? Hogyan válasszunk kerékpárt? – kérdeztük sok más mellett Kuszi Pétert, az egyik veszprémi kerékpárbolt tulajdonosát.

Juhász-Léhi István

Kuszi Péter szerint a kerékpározás a szabadság szimbóluma Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton

– Az a szerencsés, ha az alkatunknak és egyéniségünknek megfelelő kerékpárt találunk magunknak. Azaz másfajta kerékpárt illik ajánlani például egy hölgynek a testarányok különbsége miatt – mondta a Naplónak Kuszi Péter, aki hangsúlyozta: fontos az a tény is, ha valaki kényelmesebben szeretne bringázni rövid távokat, vagy hosszabbakat, ugyancsak kényelmesen, esetleg teljesítményorientáltan akar tekerni.

– Ezekre az igényekre a szakma tud válaszokat. A kereskedők segítenek okosan kiválasztani azt, amivel a vásárló elégedett lesz – hangsúlyozta a kerékpárüzlet-vezető. – Ez azért fontos, mert egy adott kerékpárnak a vázgeometriája sok más mellett meghatározza az üléspozíciót.

A szakember elmondta, hogy az üléspozíció összetett dolog, ám összességében kijelenthető: a testmagasságunkhoz megfelelő méret a kulcs. Nagyobbat, mint ami a testmagasságunkhoz való, nem szerencsés venni, mert a kerékpárnak a méretei a magasságával hosszban is változnak.

– Ha például nagyobb kerékpárt veszünk a saját méretünknél, akkor túl messzire kerülünk a kormánytól, ami rengeteg kényelmetlenséget hordozhat, a kézzsibbadástól a nyak- és derékfájásig – magyarázta Kuszi Péter. – Fontos az is, hogy ebben az esetben nem tud annyi erőt kifejteni a kerékpáros, mint amit a képességei engednének.

Tapasztalatai szerint az emberek gyakran nagyobb bringát vesznek, mint amit a testmagasságuk indokol, és ezen utólag segíteni nagyon nehéz. Hiába toljuk el például a nyerget, az nem sokat ér.

– Ez utóbbi is nagyon fontos, mert másfajta nyereg kell egy hölgynek, és más kell egy férfinak – tudtuk meg. – A rövid, széles ülések inkább a hölgyekre vannak szabva, míg a hosszabbak, keskenyebbek a férfiaknak valók.

Megkérdeztük: a kerékméretek – 26, 27,5, 29 – fontosak-e a választáskor? Szerinte, ha egy 170 centiméter körüli ember egy nagyobb kerekű bringát vesz, melynek magasan van az eleje, az bizony egy balesetnél sérülést okozhat.

– Ezért van többfajta kerékméret a mountain bike-oknál is – mondta Kuszi Péter. – Ugyanakkor a túrabringák kereke mindig egységes. A váz mérete és az, hogy férfiakra vagy nőkre szabott a termék, határozza meg, hogy mire is ülünk fel.

Városban mivel érdemes tekerni? – vetettük fel.

– Erre a célra a túrakerékpár megfelelő, amit a szakma trekkingnek nevez – derült ki szavaiból. – Ezzel sokrétűen lehet kerékpározni: jobb erdei, murvás útra csakúgy jó, mint aszfalton. Üléspozíciójából adódóan nem kell mélyen előre hajolni, és nem kerül sok súly a kezünkre, vállunkra, így egy kevésbé sportosabb ember is kényelmesen tud rajta haladni.

Kuszi Péter szerint a kerékpározás a szabadság szimbóluma
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Megkérdeztük azt is, hogy a kötelező felszerelések mellett melyeket ajánlja.

– Minden olyan dolgot, amivel láttatjuk magunkat, nemcsak azért kell felszerelni, mert a KRESZ előírja, hanem azért, mert kicsik vagyunk, nincs látható méretünk, amiből adódóan az autós nem észleli a sebességünket – magyarázta Kuszi Péter.

Szót ejtettünk a fejvédőről, amelynek a fontosságát a szakember nem is érti, hogy miért kell időről időre bizonygatni… Ha rajta múlna, kötelező lenne, ám ennek kapcsán egy példát is mondott: Norvégiában kötelezővé tették, ám ezután drasztikusan csökkent a kerékpárosok száma.

– Az embereknek a kerékpározás a szabadság szimbóluma – jelentette ki. – A fejvédő azért fontos, mert ha elesünk, akkor az esés folyamán lehetetlen, hogy a fejünket megtartsuk és ne érjen le a földre. Képtelenség, én magam is estem többször. Egy jó fejvédő életet ment! Azok a barátaim, akik estek, és nem volt rajtuk fejvédő, olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy ma már sajnos rokkant embertársainkként élnek közöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában