különleges látnivaló

2021.03.06. 07:00

Misztikus hangulatot áraszt a bakonyi Gyilkos-tó

A Bakony egy különleges, talán sokak előtt kevésbé ismert látnivalója a Hubertlaki-tó, népies nevén a bakonyi Gyilkos-tó.

Müller Anikó Hanga

Az elárasztott égeres az erdélyi Gyilkos-tó nyomán kapta a nevét Fotó: Müller Anikó Hanga

A vízből kimeredő facsonkok misztikus hangulatot árasztanak. A tó eredetileg vaditatónak készült az 1980-as évek közepén, a helyén égererdő állt. A Hamuházi-séd felduzzasztásakor az égerest elárasztották vízzel, és bár az enyves éger az időszakos elöntéseket kifejezetten kedveli, a folyamatos „vízben állást” nem viselte.

Az elárasztott égeres az erdélyi Gyilkos-tó nyomán kapta a nevét Fotó: Müller Anikó Hanga

A tóhoz a bakonybéli Odvaskő panziótól a kék kereszttel jelölt útvonalon lehet eljutni, mely mintegy négy kilométeres túra.

Megközelíthető a Huszárokelőpusztától induló Hubertlaki-tanösvényen is, ennek hossza körülbelül nyolc kilométer. Ha valaki kocsival közelít, Huszárokelőpusztánál egy erdei sorompóhoz érkezik, melyen engedéllyel lehet áthajtani, erdészeti magánúton. Az erdei környezetben épült kulcsosháztól – mely az egykori erdőbirtokos Eszterházy gróf leégett vadászkastélya helyén épült – a tó 700 méternyi távolságra van.

Az út mentén káprázatos virágtenger, egybefüggő tőzikeszőnyeg nyújt üdítő látványt.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Fontos tudni, hogy a virágot leszakítani, eltaposni tilos, védett, természetvédelmi értéke ötezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában