A Víz Világnapja

2021.03.22. 06:50

Szemétszedő akció keretében tisztult meg a „titkos tó”

Szemétszedést szerveztek a Víz Világnapja alkalmából a Völgyikútnál található tó és patak területén vasárnap délelőtt.

Horváth Virág

20210321 Veszprém szemétszedés a Völgyikút tó környékén a Víz Világnapja alkalmából a veszprémi Feltöltő Pont üzlet szervezésében Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A veszprémi Feltöltő Pont tulajdonosa, Laczkó Boglárka és Mészáros Balázs, az Édes Vizeinkért Természetvédelmi Egyesület elnöke összefogásában valósult meg vasárnap a Víz Világnapja alkalmából szervezett szemétszedési akció. A két szervező elmondta, a világnap jó alkalom volt felhívni a figyelmet a Völgyikút tóra, de ezen a területen az évben többször is szednek szemetet és megtisztítják a tavat.

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Ez nem egy természetes tó, ezért is lehet az, hogy a természetes öntisztító folyamatok itt nem működnek, ehhez nekünk kell segítséget nyújtanunk, hogy az algát eltávolítjuk belőle. Ez anno előmelegítő volt a strand medencéihez, ezt a tavat pedig három ér vize táplálja – mesélte Mészáros Balázs.

A tó és a környéke kedvelt kirándulóhely a fiatalok között, de sajnos legtöbbször a találkozókon keletkezett szemetet ottfelejtik. Laczkó Boglárka elmondta, korábban sokkal több volt a szemét, ez a tendencia egyre csökken, a parkban már alig, inkább a vízfolyás medrében találnak szemetet.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Szelektíven gyűjtöttük össze a szemetet, és a VKSZ Zrt. volt a segítségünkre az elszállításban ezalkalommal. Évente több szemétszedési akciót is szervezünk nemcsak Veszprémben, de Balatonfüreden is. Az Édes Vizeinkért Természetvédelmi Egyesülettel természetesen minden alkalommal vízpartokat, medreket takarítunk. Én úgy látom, hogy a Völgyikút park területe és a tó most kevésbé szemetes, mint mondjuk tavaly nyáron volt. Természetesen a VKSZ Zrt. munkatársai is folyamatosan tisztítják a területet – tette hozzá Laczkó Boglárka.

A Feltöltő Pont tulajdonosa kiemelte, sokan rosszallóan megjegyzik, hogy két nap múlva úgyis szemetes lesz a terület, de azt fontos észben tartanunk, hogy a természetnek, a növényeknek és állatoknak az a két nap is sokat számít. – Az lenne a legfontosabb, hogy megtanítsuk a fiataloknak, hogy hogyan kéne a természetben viselkedni. Ha viszont nem tudjuk őket megtanítani, akkor mutassunk példát. Jó lenne, ha a környezettudatosság nagyobb prioritást kapna a családokban, mert akkor talán a fiatalok is tudatosabban járnának a természetben.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Laczkó Boglárka mindenkit arra buzdít, hogy egy családi túra vagy séta alkalmával is bátran szedjük össze az eldobált szemetet. Mivel a járvány időszakában elkezdtek tömegesen a természetbe járni az emberek, a szemetelés és egyre nagyobb léptéket ölt különböző kirándulóhelyeken, ezért érdemes már a családi kirándulást is úgy tervezni, hogy legyen nálunk kesztyű és szemeteszsák, hogy össze tudjuk szedni a szemetet.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/volgyikut-park-titkos-to-veszprem-4475059/

https://www.veol.hu/vezeto-hirek/csomay-strand-veszprem-volgyikut-haz-furdo-2415495/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában