Megszűnt a szelektívgyűjtő-sziget

2021.04.16. 17:30

A házhoz menő szolgáltatás bevezetésével javult a hárskútiak környezettudatossága

A községben élő olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a problémával, hogy a településen a központi szelektív hulladékgyűjtés már csak az üvegekre korlátozódik, a korábbi három szelektív gyűjtőszigetet felszámolták, így papírt és műanyagot központilag már nem lehet gyűjteni.

Molnár Sándor

A házhoz menő szelektív gyűjtés jobban kezelhető hulladékot eredményezett

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Nem érti, hogy miért volt erre szükség, amikor örömmel tapasztalta, hogy az emberek végre elkezdték szelektíven gyűjteni a szemetet, és már nem kistraktorral hordták ki azt a falu határába.

Panaszosunk felvetette azt is, hogy körülbelül fél éve a lakcímén kívül egy másik címre is szeretett volna kérni egy kukát a szelektív gyűjtéshez, de mint mondja, nem járt sikerrel. Azt a választ kapta a szolgáltatótól, hogy erre nincs kapacitás.

A felvetés kapcsán megkerestük a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató (VHK) Nonprofit Kft.-t. Czaun Jánostól, a VHK ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy főleg vidéken, illetve a családi házas övezetekben áttértek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre, ami a feldolgozás szempontjából sokkal jobban kezelhető, „tisztább” hulladékot eredményezett. Korábban még olyan is előfordult, hogy a válogatószalag mellett dolgozók elhullott állatot is találtak. Ráadásul – járulékos problémaként – a gyűjtőszigetek mellé nagyon sok szemetet helyeztek el illegálisan. Ez a probléma már nem jelentkezik a szigetek megszüntetésével.

Az igazgató rámutatott arra is, hogy az újrahasznosítás miatt munkatársaiknak mindenképpen külön kell válogatniuk – anyagfajtánként, legalább tíz különböző csoportra – a szelektív gyűjtőedényekből a válogatószalagra érkező hulladékot.

A tapasztalatok szerint a háztartások részére igényelhető 120, illetve 240 literes szelektív gyűjtőedényekbe belefér az egy-egy családnál keletkező hulladék. Ráadásul a havi egyszeri szállítás miatt sokan rászoktak a PET-palackok laposra taposására, illetve a kartonok összehajtására, amit eleve kér is a szolgáltató. Reklamációból éves szinten egyre kevesebb van, és a VHK igyekszik megoldást találni az egyedi, problémás esetekre is.

A házhoz menő szelektív gyűjtés jobban kezelhető hulladékot eredményezett Fotó: Molnár Sándor/Napló

Elhangzott az is, hogy hulladékszállítási szerződéssel kell rendelkeznie az ingatlan tulajdonosának ahhoz, hogy jogosult legyen kommunális hulladékgyűjtő edényre. Ha például egy telek esetében nincs ilyen szerződése a tulajdonosnak, akkor onnan nem szállítják el a szelektív szemetet.

Tábori Ferenc hárskúti polgármester szerint a hulladékgyűjtő szigetek arra nagyon jók voltak, hogy formálják a lakosság szemléletét, ugyanakkor problémák is voltak velük. A fő gond az volt, hogy gyakorlatilag mindent beleraktak a szelektív gyűjtőedényekbe. Ráadásul, ahogy megnőtt az átmenő forgalom a faluban, sok esetben idegenek hozták el Hárskútra a szemetüket.

– Ez nemcsak nálunk volt probléma, mert több környékbeli polgármesterrel is beszéltem, és legtöbbjüknek ugyanez volt a gondja. Előfordult, hogy megtelt a központi gyűjtő, kiüríttettük, de két nap múlva ugyanúgy tele volt, és nem csak szelektív hulladékkal. Ezért döntött úgy a szolgáltató, hogy megszünteti a szigeteket – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában