Kávé elvitelre

2021.04.19. 11:30

Különleges poharat tervezett a nagyesztergári hallgató

A környezetvédelmet szem előtt tartva moduláris, többször használható poharat tervezett Vadász Vanessza, a győri Széchenyi István Egyetem Veszprém megyei hallgatója. Ötletével harmadik helyezést ért el az intézmény innovációs pályázatán.

Rimányi Zita

Vadász Vanessza

Forrás: Széchenyi egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem rendszeresen meghirdeti Széchenyi Duó névre hallgató pályázatát, amelyen hallgatók és oktatók párosai indulhatnak egy-egy ötlettel. A bírálatnál többek között az alkalmazhatóság, az üzleti potenciál, az újdonságérték, az egyediség, a látványosság és a kreativitás esik nagy súllyal a latba. Az első három helyezett pénzjutalomban részesül, amit elképzelésük megvalósítására kell fordítaniuk.

A hallgató által tervezett pohár látványterve Fotó: Széchenyi egyetem

A legutóbbi pályázaton indult Vadász Vanessza is. Az intézmény nagyesztergári hallgatója Cube Coffee elnevezésű koncepcióját mutatta be. „A Cube Coffee nemcsak egy pohár, hanem egy közösségi hálózat, amely forradalmasítja az eldobható csomagolásokat” – kezdett bele prezentációjába, amiből kiderült: a termék az egyszer használatos, többnyire műanyagból vagy papírból készült kávéspoharakat cserélné le egy visszaváltható, környezetbarát pohárra, amit egyszerűen Cube-nak neveznek.

„Sokféle űrtartalmú poharat gyártanak a világon, a Cube viszont moduláris, azaz részekre bontható. A mérete tetszőlegesen csökkenthető vagy növelhető, így egy pohár elégíti ki az összes igényt. A pohárhoz tartozik egy tető és egy palást is, ami hordozni fogja a kávézó arculatát és a sajátunkat is, a hőre reagáló chip pedig mutatja, milyen állapotban van a kávénk” – ismertette az építésznek tanuló lány, aki ezután az üzleti modellről beszélt. „Előfizetéses rendszert alkottunk meg. A kávézónak papírpoháráron értékesítenénk a Cube-okat, amiért ők havonta fizetnek, így folyamatos bevételhez jutna a cégünk. A kávézók állandóan forgatnák ezeket a poharakat, így újra és újra el tudnák azokat adni. A fogyasztó harminc használat után fizetne újra a pohárért” – foglalta össze startupjuk koncepcióját a hallgató, aki amellett, hogy csapata termékfejlesztéssel és designnal foglalkozó tagja, egyben alapító ötletgazda is.

Vadász Vanessza Fotó: Széchenyi egyetem

„A pohár ötlete tőlem származik, de egyedül nem tudtam volna megvalósítani, ezért hallgatótársaimból csapatot verbuváltam magam köré, amelynek tagjai Polócz Zsolt, Dávidházy László és Kovács Martin. Egy korábbi inkubációs programban egy hajszál választott el minket attól, hogy támogatást kapjunk. Azóta kaptam javaslatokat arra, hogyan tudnám tőkeinjekció nélkül létrehozni a poharat, úgyhogy most újra nekilendülünk” – összegzett Vadász Vanessza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában