Megspórolható

2021.04.05. 07:00

Olvasónk kérdezte, mi utánajártunk: Létezik környezetbarát szemeteszacskó?

Olvasóink kérésére jártunk utána, létezik-e környezetbarát alternatívája a szemeteszacskóknak. Azoknak a műanyag zsákoknak, amikbe a konyhában, a szobában gyűjtjük a hulladékot, aztán azzal együtt dobjuk ki a kukába.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

- Minden hulladék keletkezését a legjobb megelőzni, az újabb és újabb műanyagok használatát elkerülni. Saját tapasztalatom szerint se kell műanyagzacskót tenni azokba a szemetesedényekbe, amikben otthon a papírt, a műanyagot gyűjtjük. Az ételmaradéknak fenntartottba se muszáj használni, főleg azoknak, akiknek a kertjében saját komposztálójuk van. Aki úgy véli, így nehezebben tartható tisztán a szemetes edénye, az kibélelheti újságpapírral, ahogy a szüleink tették. Ez jó megoldás. Emlékszem, a mi családunkban gyerekként ez az én feladatom volt – mondta el Zelenák Adrián, a veszprémi Zöldbolt tulajdonosa. Aki mégis ragaszkodik az otthoni szemeteszacskóhoz, azoknak azt a fajtát ajánlja, amely újrahasznosított műanyagból készült.

Zelenák Adrián, a veszprémi Zöldbolt tulajdonosa
Fotó: Zöldbolt

Létezik olyan is, amire azt írják, hogy lebomló műanyagból van az anyaga, de ezek közt csak nagyon kevés az olyan, ami házi komposztálóban lebomlik. A többségük csak magas hőfokon, ipari méretű komposztálás során – magyarázta el a szakember. Ilyen úgynevezett biozsákokat az önkormányzatok szoktak kiosztani tájékoztatása alapján, amikor a zöldhulladékot összegyűjtik a háztartásokból, a házaktól. Ilyenkor van ennek jelentősége Zelenák Adrián szerint, mert ilyenkor a levelekkel, az ágakkal együtt központi telepekre kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában