Az idősebb, a képzettebb nők és az arák kiegyensúlyozottabbnak értékelik magukat

Átlagosan kettesre osztályozták önbizalmukat a magyar nők a friss kutatás szerint, amely azt igyekezett kideríteni, mennyire érzik magukat magabiztosnak és boldognak. Szakértőnk szerint az eredmény nem meglepő, de életünk minden szakaszában érdemes az alulértékelés vonzása ellen dolgoznunk.

Rimányi Zita

Ujszászi Petra

Forrás: családi

A női önbizalom témakörében végzett felmérés azt mutatja, hogy magabiztosság és boldogság tekintetében messze alulértékelik önbecsülésüket a magyar nők. A teszt olyan kérdésekre keresett választ többek között mint, hogy mennyire elégedettek a nők a testükkel, a magánéletükkel, a munkahelyi helyzetükkel, az egészségükkel. Kiderült: nem csak a karanténkilók tettek be nekik. Az önbizalmuk mértékére vonatkozó kérdéseknél a 18 és 70 év között lévő hölgyek a tizes skálán átlagolva 6,2-es értéket jelöltek meg. Ez egy gimnáziumi dolgozatnál sem jelentene kettesnél jobb osztályzatot. De mégis miért van ez? A kutatást végző Marozsák Szabolcs női önbizalomedző, aki tréningek tartásával, tanácsadással foglalkozik, úgy véli, hogy ugyan az elmúlt egy év történései jelentősen befolyásolták a nők önmagukba vetett hitét – hiszen be voltak zárva, nem jártak társaságba, így a testükkel, a nőiességükkel sem tudtak igazán foglalkozni –, de már a korlátozások időszaka előtt is hasonlóan sokkoló volt a helyzet. Beszélgetései során megdöbbenve tapasztalta, mennyire nincsenek tisztában a magyar nők az értékeikkel.

A felmérés további érdekessége, hogy a hatvan pluszos nyugdíjas korcsoportba tartozó kitöltők lényegesen magasabb pontszámokat adtak meg, boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak értékelték önmagukat, míg a harmincas-negyvenes korosztály inkább szorong, nincs kibékülve sem családi állapotával, sem önmagával. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az x generáció tagjaira, az 1960 és 1979 között születettekre már hatalmas nyomást helyez a közösségi média, ahol minden nő fiatal, feszes, irigylésre méltó. Persze ez a hamis kép a fiatalabbakra, a későbbi generációkra még nagyobb hatást gyakorol, hiszen ők már bele is születnek a folytonos megfelelési kényszerbe. A hatvanasokra viszont ez nem volt és most sincs hatással, sokat tapasztaltak, így nem meglepő, hogy kiegyensúlyozottabb, erősebb önbizalommal rendelkeznek, mint fiatalabb nőtársaik.

Nem meglepő módon azok a válaszadók, akik épp menyasszonyok, jóval magasabb önbizalomindexet tudhatnak magukénak, mint szingli nőtársaik. Sőt, a válaszok kiértékeléséből kiderült az is, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező hölgyek több mint harminc százalékkal magabiztosabbak életük minden területén, mint a kevésbé képzettek. Marozsák Szabolcs tapasztalata azt mutatja, hogy a legnagyobb hiba, amit a nők elkövethetnek, hogy túlgondolnak helyzeteket és nem cselekednek, csak egy helyben toporognak. Így nem csoda, hogy könnyen összetöri őket egy-egy csalódás, fájdalmas szakítás. Érdemes a jövő felé irányítani őket a múltban szerzett sérelmek csapdájából.

Ujszászi Petra veszprémi pszichológus szerint életünk minden szakaszában érdemes az alulértékelés vonzása ellen dolgoznunk Fotó: családi

- Nem meglepő a felmérés eredménye, tükrözi az általam is tapasztalt valóságot. Az önbizalom ugyanis nem csak azon múlik, mennyire tetszetősnek tartja valaki magát. Az érettség, a tudatosság jele, az élettapasztalatokból, a sikerekből adódó bölcsességé. Sokmindenből fakadhat. Az is természetes, hogy az idősebbek, a diplomások kiegyensúlyozottabbak, mivel jellemzően érettebben tudnak tekinteni helyzetükre. Az eljegyzés utáni időszak pedig olyan boldog állapot, amit a nőiesség csúcspontjaként élnek meg a legtöbben – mondta el Ujszászi Petra veszprémi pszichológus, aki egyéni tanácsadással foglalkozik és megoldásközpontú tréningeket tart, a női önbizalom növelése érdekében is. Szerinte életünk minden szakaszában érdemes az alulértékelés vonzása ellen dolgoznunk. A boldogtalanság hátterében ugyanis rendre valamilyen hiány lapul.

Az olyan pozitív dolgok, mint a dicséret, a környezetünkre nyitottság kiemelhet a lehangolt állapotokból. Ebből is látszik, hogy sokat tehetünk apróságokkal is egymásért. Aki elhiszi, hogy képes valamit megcsinálni, az jobbá teheti a mindennapjait. Ha pedig elégedettek vagyunk magunkkal, azt visszatükrözi a környezetünk. Ez egy oda-visszahatás. Szakértőnk úgy véli, hogy a női, az egy finom, szeretetteli energia, amely beragyogja a körülötte élőket. Ha arra a társ, a család ráismer, értékelve például a kedvességet, pozitív spirálba kerülhetnek a magukat gödörben érzők is és tisztába kerülhetnek érdemeikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában