Nosztalgikus hangulat retró stílusú bútorokkal

A retró stílus sokak fiatalkorát megidézi, és manapság újra divatba jött. Emlékezzünk csak vissza gyerekkorunk otthonára, a szülők, a nagymama vidéki házára.

Tóth B. Zsuzsa

Szüleink, nagyszüleink bútoraival és használati tárgyaival könnyen becsempészhető bármelyik lakásba a retró életérzés

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mindannyian emlékszünk rá, milyen volt a ma reneszánszát élő stílus bútor-, viselet- és frizuradivatja. Mostanában leginkább a fiatalok korosztálya kedveli ezt az irányzatot, ők kutatnak a padláson a nagyi komódja, a szülők régi műbőr kagylófoteljei, kovácsoltvas virágtartói után. Érdekességeket találhatunk a használtcikk-piacokon és az interneten is, sőt, sokszor a lomtalanítások is kínálnak kincseket. Sokszor persze felújításra várnak ezek a darabok, azonban érdemes bíbelődni velük, hiszen néhány csavar, egy kis csiszolás és festés segít életet lehelni a mások által megunt, kidobott használati tárgyakba.

Szüleink, nagyszüleink bútoraival és használati tárgyaival könnyen becsempészhető bármelyik lakásba a retró életérzés Fotó: Shutterstock

Ami a lakberendezést illeti, nem egységes a stílus, amely emlékeztet az 1950-es évek Amerikájától kezdve a 70-es évek szocreálján át a későbbi évtizedek hangulatvilágára. Ha e mellett tesszük le a voksunkat, legyünk lazák, felejtsük el a szigorú szabályokat, a visszafogottságot, tegyük egymás mellé játékosan a bútorokat, a használati tárgyakat. Ne ijedjünk meg a különféle mintáktól és textúráktól, az élénk színektől. Habár nyilván fesztelen és bohém lesz az eredmény, ennek ellenére nem fogunk csalódni azokban a praktikusan megtervezett darabokban, amelyek még a tartósságot, nem pedig a fogyasztói társadalom ismérveit szem előtt tartva készültek például lakkozott fából, simára csiszolt fémből, bőrből, nem pedig pozdorjából vagy gyenge minőségű műanyagból. A rusztikusságot itt ne keressük, viszont megtapasztalhatjuk, hogy abszolút egyedi, az egyéniségünket tükröző lesz a végkifejlet, amely sokakat mosolyra és képzeletbeli idő­utazásra csábít

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában