Hubertlaki-tó

2021.05.02. 14:00

Út a bakonyi Gyilkos-tóhoz

Az utóbbi évben a pandémia okozta bezártság miatt egyre többen szeretnének kimozdulni otthonról, hogy a természetben keressenek kikapcsolódási lehetőséget. Erre az egyik legjobb mód a túrázás. Nekünk ezúttal a Huberlaki-tóhoz vagy más néven a bakonyi Gyilkos-tóhoz vezetett az utunk.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A túrát a Bakonybél mellett található Odvas-kői pihenőnél indítottuk, mivel innentől már autóval csak engedéllyel lehet a tóhoz vezető útra ráhajtani. A kiindulási pontunktól körülbelül egy 3,5 kilométeres szakasz következik, így összesen 7 kilométeres gyaloglásra kell készülnünk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A gyalogút kiépített, valaha aszfaltos szakaszból állt, de mostanra ez több helyen elmorzsolódott. Nagy kapaszkodókra nem kell számítani, a terület lassan emelkedik, kényelmes tempóban tehetjük meg a 200 méteres szintkülönbséget. A terep könnyen járható, biciklivel és gyalog is, akár kisgyerekkel is érdemes nekiindulni.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Érdemes néha egy-egy pillanatra megállni, mert a lakott területektől távol eső terület gazdag a madárfajokban, melyek énekükkel töltik be az erdőt. Ehhez hozzáadódik a patak hangja, amely többször is a túraútvonal mellett folyik.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A gyaloglás végén jutunk el a Hamuházi-réthez, amely egykoron Eszterházy család birtokában volt. Régen vadászkastély állt itt, ma egy vadászházat találhatunk a helyén.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az épülettől egy kis sétával érjük a Huberlaki-tavat.

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.veol.hu/wp-content/uploads/2021/04/9738501gyilkosto1.mp4"][/video]

A mesterségesen létrehozott tó látványában erősen emlékezteti a túrázót az erdélyi Gyilkos-tóra, a vízből kiálló facsonkok miatt. Ezért is ragasztotta rá a népnyelv ezt a nevet.

A tótól nem messze találhatjuk meg a Szent Hubertusz emlékművet, amelyet a vadászok védőszentjének állítottak.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az emlékműnél érdemes megpihenni egy kicsit, az itt felállított padoknál és asztaloknál elfogyasztani az útravalót vagy csak egyszerűen gyönyörködhetünk a tájban.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ha ezekkel végzetünk, ne feledjük el összeszedni az esetleges szemetünket – hiszen a természetben mi csak vendégek vagyunk és úgy is kell viselkednünk – és magunk mögött hagyva a tavat, visszatérhetünk a kiindulási pontunkhoz.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Terep: könnyű

A túra időtartama: 3 óra

Kisgyerekkel, biciklivel is ajánlott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában