Madárüzemmódban – A Balaton feletti lebegést nem lehet megunni

A Balaton és környéke az egyik legszebb táj a magasból nézve is – állítja Kollár Gábor, aki már mintegy százszor szállt be hőlégballon kosarába, hogy fentről csodálhassa meg a természet ezerféle zöldes árnyalatát, a szél fodrozta tavat.

Rimányi Zita

Forrás: Balaton Ballooning

- A ballonozás a legtermészetközelibb repülési mód. Fenn a csendet, a szabad lebegés élményét, a békét, a nyugalmat tapasztalhatjuk meg. Felszabadult vidámság, teljes ellazulás. A nyitott kosár oldala mintegy százhúsz centiméter magas, arra könyökölve csodálhatjuk a lenti világot. Ezer-ezerötszáz méteres magasságból a Balaton szél fodrozta vizét, szürkészöldbe játszó árnyalatait, ahogy a nap rásüt vagy épp felhő árnyékolja egy-egy részét és vitorlások fehérje pettyezi. Felhőtlen időben egyszerre látható fentről a Kis- és a Nagy-Balaton, a badacsonyi dombok, a hévízi tó.

Ahol a szerves anyagoktól sötétebb színű Zala beleömlik a Balatonba, olyan keveredés figyelhető meg, mintha tintát öntenénk a vízbe. Nem muszáj a világ másik felére utazni, hogy csodát lássunk, és nem csak fürdeni érdemes legnagyobb tavunkban – mondta el saját élményeit Kollár Gábor, aki 16 évig vezette a Malév győri irodáját, az észak-dunántúli terület igazgatójaként. Egy nemzetközi, ballonozással foglalkozó cég kereste meg magyarországi terjeszkedésekor. Jó lehetőségnek tartotta, így 2008-ban elkezdték a Balaton környékén ennek a légi lehetőségnek a biztosítását, az első és legnagyobb hazai professzionális hőlégballonos vállalkozásként. Eleinte arra számítottak, főként külföldiek élnek vele, és az első években valóban jelentős volt arányuk. Azonban most már több a belföldi utasuk. Főleg annak köszönhetően, hogy aki egyszer beszállt kosarukba, az felejthetetlen élményeket oszt meg ismerőseivel. Gyakran ajándékba vesznek hőlégballonozást az emberek rokonaiknak, például házassági évfordulóra vagy frissen egybekelőknek, és születésnapra is.

Fotó: Balaton Ballooning

A hőlégballon működési elve nem változott feltalálása óta: propángázt égetve kerül meleg levegő az alul nyitott kupolába, ami könnyebb a mint a külső levegő, így a magasba viszi az egyszerű szerkezetet. Ha emelkedni szeretnének a felszállók, befűtenek, ha ereszkedni, akkor engedik lehűlni a ballonba került levegőt. Leszálláskor a legtöbb esetben szép lassan a talpára érkezik a kosár. Ritkán megbillenhet ilyenkor, de ez normális. Sok helybeli, magát balatoninak valló ember is már ballonozott, és szülőföldje olyan részeit fedezte fel így, amit még ő sem ismert. „Hát ez fantasztikus perspektíva! Tudtam, hogy szép helyen lakom, de hogy ennyire szép vidéken!” – mondták már többen is. S általában repülés után jobban megbecsülik a természeti értékeket, többet tesznek a környezetvédelemért.

Mivel tehető még biztonságosabbá a ballonozás? Számít a jó felszerelés és a pilóta képzettsége. Fontos, hány esztendeje foglalkozik szakmájával, az még inkább, mennyi repült órát tudhat maga mögött. A Nyugat-Balaton felett repülő ballont irányítók három-négyezerrel büszkélkedhetnek. Nemzetközi szinten is elismertek, a világ legjobbjai közé tartoznak. Ugyan nem kötelező, de az utasokat elkülönítő rekeszeket biztonsági övekkel szerelték fel és vízi mentőmellényekkel is ellátták. Hővédő tető óvja az embereket az égőfej melegétől és radarjeladó, azaz transzponder is van a ballonban, így a légiirányítás mindig tudja, épp hol tartózkodik.

A sétarepülések az élményszerzés érdekében is többnyire a késő délutáni órákban indulnak és napnyugta előtt történik a landolás. Gondot csak az időjárás okozhat. Ha a legkisebb esély van arra, hogy nem megfelelő a felszálláshoz, mert nagyobb szél, zivatar várható, akkor a földön marad a légijármű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában