vonat

2021.06.07. 14:00

Mozdonyra fel! – Marcell kívánságát is teljesítettük

A 4,5 éves Földes Marcell gyereknapi meglepetése volt, hogy felülhetett egy M41-es mozdonyra.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Anyukája, Pintér Eszter kereste meg a kívánsággal szerkesztőségünket, hogy meglephesse kisfiát, akinél, mint mondja tavaly nyár óta tart ez az „őrület”. Mármint a nagy rajongás a vonatok iránt, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy hetente többször is kilátogatnak a veszprémi vasútállomásra mozdonyokat nézni.

– Sokszor mentünk vonattal kirándulni, és azt vettem észre, hogy nem maga a vonatozás érdekli, hanem minden, ami a vonatokkal kapcsolatos – meséli Eszter.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Találkozásunkkor a kisfiú természetesen zavarban volt az újságírói érdeklődés és a fotózás miatt. Amíg az érkező vonatra vártunk annyit azért elárult, hogy otthon is vannak játékvonatai, és nagyon sok mindent megkérdez majd a mozdonyvezetőtől, ha felszállhat mellé a masinára.

Szerencsére a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának segítségével engedélyt kaptunk arra, hogy Marcell megnézhesse, hogy hogyan készítik fel az indulásra a Veszprémből – Győrbe, 17.35-kor közlekedő vonatot. A szerelvény indulóvágányra állítása után, Biczó Bálint mozdonyvezető mellé felszállhatott a család a 39523-as, álló vonat fedélzetére, és Marcell megismerhette az M41-es, Csörgőnek is becézett mozdony kezelőszerveit.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A fiatal mozdonyvezető, Biczó Bálint, aki a Győr-Veszprém, illetve a Győr – Celldömölk vonalon jár sokat, örömmel fogadta Marcell kérdéseit. Mint mondta örül annak, hogy vannak még ilyen kisgyerekek, akik érdeklődnek a vonatok iránt. Bálint elmagyarázta a kisfiúnak, hogyan indul és hogyan fékez a vonat. Elmutogatta a kezelőszerveket és mesélt a V12-es, 57 ezer köbcentiméteres Caterpillar dízelmotorról is, amelyről kiderült többek között, hogy 100 kilométer/órás sebességre is képes gyorsítani a szerelvényt. Az ismerkedés során Marcell még dudálhatott is egy hangosat az állomáson.

Biczó Bálint mozdonyvezető mutattak meg az M41-es kezelő szerveit Földes Marcellnek és apukájának
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kisfiú bár végig zavarban volt, nagy örömmel vett részt a gyereknapi kalandon. A legnagyobb élmény pedig az volt számára, hogy most nemcsak messziről nézhette, hanem felmászhatott a mozdonyba és beülhetett a mozdonyvezető ülésébe. Ha mostanában valaki megkérdezi tőle, hogy mi szeretne lenni, biztosan szerepel majd a válaszai között a mozdonyvezető szakma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában