Felújítási lázban a lakosok

2021.07.24. 15:00

A magyarok csaknem fele még idén renoválná az otthonát

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül. Többségük festésre vagy tapétázásra készül, csaknem harmaduk burkolat- vagy nyílászárócserébe, szigetelési munkálatokba is belevágna. Átlagosan 2,4 millió forintos beruházással kalkulálnak, harmaduk igénybe veszi majd az állami Otthonfelújítási Támogatást is.

Rimányi Zita

Ábrahám Gábor, kereskedelmi vezető

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szakemberek csaknem kétharmada szerint jelenleg átlagosan három-nyolc hónappal előre tudnak megbízásokat vállalni, az alapanyag ára mellett pedig megváltozott munkadíjakra is kell számítani: a megkérdezett kivitelezők közel felénél 11-30 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető 2021 első négy hónapjában. Jelentős áremelkedések és lakáspiaci programok jellemzik az építőipari piacot idén – ez is kiderül az újHÁZ Centrum friss felméréséből. Az építőanyagkereskedés-hálózat szerint a kereslet megélénkült, a kínálatban pedig zavarok támadtak. Az egyes nemzetek – például az USA és Kanada, Kína és Ausztrália – közötti konfliktusok miatt megnőtt a fa és az acél ára, a járványhelyzet hatására pedig a konténerbérlés, a tengeri szállítás költségei is növekedtek.

További ellátási láncon belüli nehézségek is felléptek a hajózásban. Mégsem fékezdődött a szektor lendülete, ugyanis Európában a lakáspiac az egyik legnagyobb gazdasági szektor. A cél, hogy 2030-ra legalább megkétszereződjön a lakáscélú épületek éves energiafelújítási aránya. Megfigyelhető az is, hogy a Covid-19 járvány miatt megváltozott az emberek komfortérzete, az ezzel kapcsolatos elvárásaik nagyobbak lettek, magasabb minőségre vágynak. A kormányok pedig egyre szigorúbb szabályozásokat vezetnek be az az ingatlanpiacon a környezettudatosság és az energiahatékonyság érdekében.

A lakossági kutatás alapján az Otthonfelújítási Támogatást a felújítani kívánók csaknem harmada tervezi felvenni, további 31 százalék pedig szívesen élne vele, de saját megítélése szerint nem jogosult rá. A többség (58 százalék) szeretne kivitelezőt felfogadni a felújításhoz, ebből 42 százalék maga is fog munkálatokat végezni, generálkivitelező alkalmazását viszont mindössze a megkérdezettek 16 százaléka tervezi.

Ábrahám Gábor, kereskedelmi vezető
Fotó: Penovác Károly/Napló

A felújítók körében a legnépszerűbb renoválási forma 59 százalékkal a festés és a tapétázás, de a válaszadók mintegy egyharmada nyílászáró- és burkolatcserét, szigetelést is beütemezett. A válaszadók csaknem 15 százaléka komplex, akár öt-hat munkafolyamatot is magába foglaló renoválást szeretne egy éven belül, de ez nagy részben inkább a házban élőknél jellemző. Közepes és kisebb felújítást 42 és 43 százalék tervez. Az is kiderült, hogy a munkálatok a fürdőszobát,a mellékhelyiséget, a hálószobát, a konyhát és a nappalit érintik leginkább, ezeket a válaszadók fele megjelölte.

A vizsgálat szerint az ügyfelek leginkább a szakemberek munkadíján próbálnak meg csökkenteni, de fontos számukra a megfelelő ár az alapanyag tekintetében is. A tapasztalatok alapján a megbízók a csempékre és a burkolatokra a leginkább árérzékenyek, ezek beszerzését a kivitelezők 63 százaléka szerint a vevők közvetlenül maguk szeretik intézni. Ábrahám Gábor veszprémi üzletvezető elmondta, hogy építőanyag-kereskedésükben a legjobban fogyó, felújításokhoz vásárolt termékek közé tartoznak a faanyagok, a tetőcserepek, a tetőablakok és a tetőtéri szigeteléshez használt építőanyagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában