Pumpapályát építenek Zircen a kerékpárosok örömére

Hamarosan birtokba vehetik a kerékpárosok, kis kerekű járművel közlekedők a város pumpapályáját, amely kormányzati támogatással és széles körű társadalmi összefogás segítségével valósul meg.

Kelemen Gábor

A kivitelező cég munkatársai – akik egyébként kerékpárosok – kipróbálták a pálya nyomvonalát még az aszfaltozást megelőzően

Fotó: Kelemen Gábor

A civil kezdeményezést a zirci Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület karolta fel, és eredményesen pályázott. A létesítmény költségvetése huszonkétmillió forint, melynek ötven százalékát kormányzati forrásból sikerült fedezni, a fennmaradó részt pedig egy példaértékű zirci összefogásnak köszönhetően tudták biztosítani, melyből vállalkozók, magánszemélyek is kivették a részüket, valamint a helyi önkormányzat is támogatta a civilek kezdeményezését.

A pumpapályák az utóbbi években kezdtek elterjedni Magyarországon, a kerékpárkezelés technikájának elsajátítását segítik elő, gyerekek, felnőttek számára egyaránt. A szabadidő hasznos eltöltése mellett a versenykerékpárosok edzésprogramjába is jól beilleszthető, hiszen kiválóan fejleszti a mozgáskoordinációs készségeket, és szükséges hozzá a megfelelő erőnléti állapot is.

A kivitelező cég munkatársai – akik egyébként kerékpárosok – kipróbálták a pálya nyomvonalát még az aszfaltozást megelőzően Fotó: Kelemen Gábor

A kivitelezők a nyomvonal kialakításánál figyeltek arra, hogy minden irányból, nagyon sok kombinációval lehessen használni a létesítményt. Az aszfaltburkolat rendkívül tartóssá teszi, egyúttal meg is gyorsítja a pályát. Ezzel együtt azonban nagyon fontos a bukósisak viselete, és a hosszú ujjú kesztyű, térdvédő is ajánlott a kerékpárosoknak – hívják fel rá a figyelmet.

Az építési munkálatok előreláthatólag egy héten belül befejeződnek, az aszfaltozást követően a festés van még hátra, s amikor a szükséges biztonsági előírásokkal, használati útmutatóval ellátják a pályát és a szalagot is eltávolítják, máris birtokba lehet venni a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában