A zene nem ismer határokat

2021.08.26. 06:50

Berobbant az utcazene az éjszakába

Szerdán elkezdődött az utcazene-fesztivál, és már az első napon meghódította a veszprémi éjszakát.

Horváth Virág

20210825 Veszprem utcazene fesztivál hangulatképek Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A megyeszékhely belvárosát ellepték az utcazenészek, művészek és zenerajongók. A Papírkutya Kultúrbisztróban kedden este összetalálkoztak a zenészek, és a különböző országokból származó művészek közös örömzenével múlatták az időt hajnalig. Szerdán kora délután megkezdődtek a versenyprogramok, melyek keretében négy nap alatt húsz versenyző nyolcvan koncertet ad a fesztivál ideje alatt. Idén is találkozhatunk régi ismerősökkel a versenyzők között, például Kóbor Zsókával és Polgár Patrikkal.

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik duója három éve alakult, akusztikus alter-pop zenét játszanak. Idén ismét megkapták a lehetőséget, hogy kipróbálják magukat Veszprém utcáin. Zsókával és Patrikkal ezúttal ütőhangszeres és vonós barátaik is színpadra állnak, bízva abban, hogy így még színesebb produkciót tudnak majd nyújtani.

Új kedvencekkel is gazdagodhatott az ízlésünk, hiszen a Lanou talán nem sokak számára ismert együttes, viszont annál jobb. A zenekar otthonosan mozog a folk-, a pop- és a világzene határain. Az angol és magyar nyelvű saját dalok mellett népdalfeldolgozások is megjelennek repertoárjukban. A Lanou zenei világa tiszta, mély, szabad repülés – ezzel együtt bátran kísérletező, így szólalhat meg egymás után egy koncerten stoner rock beütésű citeraszóló, egy trip hop hatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás. A zenekar 2018 óta létezik, első nagylemeze Fellegek (Of Clouds) címmel, szerzői kiadásban jelent meg 2020 novemberében Lantos Zoltán hegedűművész közreműködésével. A Lanou a népzene, a világzene és a pop találkozásaként írja le a zenéjét. Első nagylemezükön ugyan sokfelől jönnek a nép- és világzenén kívüli hatások, de a finom megszólalás végig jellemző.

Csütörtök este is érdemes lesz kilátogatni a Veszprémi Utcazene-fesztiválra, a Hangvilla melletti téren 21.30-kor bemutatkozik a francia Santa Machete, közvetlenül utánuk pedig a szintén francia La Brigade Du Kif csap majd a húrok közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában