Nagy János az általa faragott művek között tölti nyugdíjaséveit

Egykor szobafestő és -mázolóként dolgozott a cseszneki Nagy János. Ügyeskezű szakembernek tartották, olyannak, aki igényes munkájára.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Emellett már korán elkezdett fafaragással is foglalkozni. Otthonában készített különböző dísz- és használati tárgyakat, asztalokat, székeket, padokat is. A mintákat magazinokból, könyvekből leste el és a saját maga által kitalált, főleg állatokat formázó alakokkal egészítette ki. Mivel szőlőt is művelt korábban, ez a növény, a termése is megjelent faragványain. Jó kikapcsolódást jelentett mindig is számára a véső és a többi eszköz használata, az, ha kezei közül olyasmi került ki, ami másoknak is tetszett. Ha vendégei voltak, akkor is míg velük beszélgetett, közben a műhelyében foglalatoskodott a következő alkotásával.

Fotó: Rimányi Zita

A nyugdíjas férfi tiszteletbeli tagja a Cseszneki Alkotók Társaságának. Pásztor János, a CSAT elnöke művésztanárként méltatta műveit. Szerinte azért érdekesek, mert domborfaragással készültek és aprólékosan kimunkáltak. S az is példát jelenthet szerinte másoknak, hogy amit kigondolt Nagy János, azt a fát alapanyagnak tekintve meg is valósította. Az ilyesfajta kézművestevékenység, akár csak a szabadidő eltöltésére használva, sokat adhat hozzá a mindennapok örömteli megéléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában