Tudod milyen a mindenmentes élelmiszer?

Az utóbbi években nagy divat lett a mentes élelmiszerek vásárlása, fogyasztása, és sok esetben nem feltétlenül azért, mert érzékeny vagy allergiás bizonyos összetevőre az ember. De vajon létezik-e valóban cukor-, laktóz-, glutén-, netán mindenmentes élelmiszer?

Tóth B. Zsuzsa

Vannak, akik azt mondják, a speciális boltokban más a kínálat, mint másutt, ezért már az elején érdemes leszögezni, hogy a jogszabály nem tesz különbséget a boltok között. A hatósági szakemberek csak azt nézik, hogy a közfogyasztásra szánt termékek megfelelnek-e az előírásoknak. Az tehát, hogy egy adott élelmiszert kisboltban, pékségben, szupermarketben vagy máshol vesz meg az ember, teljesen mindegy, a jogszabály mindegyikre vonatkozik.

Az élelmiszer előállítójának minden intoleranciát és allergiát okozó összetevőt kötelezően jelölnie kell a terméken. A cégek igyekeznek megfelelni a piaci igényeknek, ezért ma már léteznek cukor-, laktóz- és gluténmentes változatok is.

A jogszabály szerint a mentes felirattal ellátott termékek meghatározott mennyiségben tartalmazhatják az allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőt. Amennyiben olyan termékre kerülne a mentes felirat, amelynek az előállításához az adott allergén összetevő nem szükséges, a jogszabály nem engedi a mentes kifejezés használatát. Például a napraforgóolaj palackjára nem kerülhet rá, hogy gluténmentes, mert az előállításhoz nem kell semmilyen gluténtartalmú összetevő. Magyarországon a laktózmentes termékek esetében a laktóz lehetséges maximális mennyiségét az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján határozták meg. A teljes tej laktóztartalma 100 milliliterenként 4-5 gramm. Azt a terméket, amelyben a laktóztartalom nem haladja meg a 0,1 grammot, 100 grammra vagy 100 milliliterre vonatkoztatva már laktózmentesnek lehet hívni. Ugyanez igaz a gluténtartalomra is. Alacsony gluténtartalmú élelmiszer esetén egy kilogramm termékben legfeljebb 100 milligramm, míg gluténmentes esetén 20 milli- gramm glutént engednek meg.

A cukor kicsit bonyolultabb, mert ha nem tesz is az előállító cukrot az élelmiszerbe, attól még lehet benne. A gyümölcsös árukban ugyanis van gyümölcscukor, a zöldségeknek pedig természetes cukortartalmuk van. Ebben az esetben legfeljebb az mondható, hogy az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Cukor helyett ugyanakkor használhatnak édesítésre édesítőszereket is, amelyek feltüntetése Magyarországon kötelező. Ilyen értelemben persze cukormentes a termék. Ha 100 grammonként kevesebb mint 0,5 gramm cukor van egy termékben, az már cukormentesnek minősíthető, ha pedig legfeljebb öt gramm cukrot tartalmaz 100 grammonként a késztermék, akkor alacsony cukortartalmúnak minősül.

Az összetevőket a csomagoláson egyszerű feltüntetni, de mi van, ha nem előre csomagolt élelmiszert, készételt veszünk? Ilyen esetekben is fel kell tüntetni az összetevőket. Ha ezt nem írásban teszik, akkor ki kell függeszteni, hogy kitől lehet szóbeli tájékoztatást kérni erre vonatkozóan, és háttérdokumentációval is rendelkeznie kell az egységnek arról, hogy kit képeztek ki az összetevők ismeretére. A lényeg, hogy mindig legyen olyan elérhető személy, aki pontos tájékoztatást tud adni, és ez soha nem jelenthet pluszköltséget a fogyasztónak.

A laktóz, cukor- és gluténmentes fogalmak az élelmiszerbiztonsági jogszabályban nem azonosak a köznyelvben használt szófordulattal, ezt érdemes tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában